hr en
  • change the contrast
  • change the font

Posađena nova šuma na opožarenom području u Zadarskoj županiji

U subotu, 17. studenog, oko 80 volontera i volonterki iz Zadarske županije je uz stručno vodstvo šumara posadilo 1011 mladica pinije na 1 ha površine opožarenog područja pored Turnja. Ova akcija pošumljavanja označila je kraj kampanje “Svim’ na Zemlji, daruj drvce” koju su udruge Zelena akcija, Eko-Zadar i Eko Zrmanja pokrenule pred Božić 2017. godine.

Zelena akcija i partnerske udruge su krajem prošle godine poticale građane i građanke da umjesto kupovine drvca ili poklona za Božić doniraju u svrhu pošumljavanja Zadarske županije koja je to ljeto pretrpjela razorne požare. Tada je ujedno diljem Hrvatske izgorjelo preko 100 000 ha šume, makije i raslinja.

Kampanjom „Svim' na Zemlji, daruj drvce“ se u manje od mjesec dana skupilo 9.540,00 kn koje je doniralo preko 200 građana i građanki. Tokom proljeća ove godine se dogovorila suradnja s lokalnom šumarijom Biograd te se odredila lokacija za sadnju ponad mjesta Turanj, u općini Sv. Filip i Jakov, gdje je tokom ljeta 2017. godine izgorilo 16 ha šume. Stručne šumarske službe odredile su da je prikladna vrsta za sadnju na tom području pinija, autohtona hrvatska vrsta čija se sastojina koristi i kao izvor sjemenskog materijala.

Ovom antikonzumerističkom kampanjom se pokušalo osvijestiti da veća proizvodnja i potrošnja zahtijevaju i veće iskorištavanje obnovljivih, kao i neobnovljivih prirodnih resursa. Drvce se uzelo kao simbol Zemljinog resursa s kojim se neodgovorno postupa za vrijeme Božića, dok istovremeno kontinuirano gubimo šumske ekosustave u požarima, koji postaju sve češći zbog ekstremnijih i duljih suša uzrokovanih klimatskim promjenama.

Ova mlada šuma će tako postati vječni božićni dar svima na Zemlji. Treba podsjetiti kako su šumski ekosustavi od neizmjerne važnosti za naš opstanak zbog svojih korisnih funkcija poput proizvodnje kisika, ponora ugljika i pročišćavanja atmosfere, zaštite od odrona i poplava, ublažavanja posljedica klimatskih promjena, kao i  činjenice da su dom mnogim životinjama.

Zelena akcija, Eko-Zadar i Eko Zrmanja zahvaljuju Hrvatskim šumama, Liburniji Zadar, Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, Općini Sveti Filip i Jakov te Daloro – Tvornici kruha Zadar na svoj pomoći oko organizacije akcije pošumljavanja.

**Uvid u troškovnik: mladice 5.712,15 HRK, autobus 700 HRK, hrana i piće za volontere 2300+88 HRK, osiguranje akcije 870,00 HRK = 9.670,15 HRK

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.