hr en
  • change the contrast
  • change the font

Poruka Saboru RH povodom Dana Voda: Plitvička jezera su svjetska baština, a ne apartmanska lokacija!

6011090025 045d617958 b

Uoči Svjetskog dana voda, Zelena akcija je uputila apel Saboru RH da ne usvoji Prijedlog odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja (PP PPO) Nacionalnog parka Plitvička jezera. Ovaj prijedlog predviđa apartmanizaciju i daljnju komercijalizaciju jezera, predviđa se izgradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka, a dopušta se i značajno proširenje turističke infrastrukture. Planom je predviđena i izgradnja nove bazne postaje mobilne telefonije (repetitora) te novog dalekovoda čija bi trasa prolazila teritorijem nacionalnog parka.

Posebno zabrinjava činjenica da u trenutni prijedlog prostornog plana nisu uvršteni komentari koje su, tijekom druge ponovne javne rasprave o prijedlogu PP PPO Plitvička jezera, dostavili Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) i Javna ustanova (JU) koja upravlja NP Plitvička jezera. Pritom je JU dostavila čak 56 komentara, od kojih gotovo niti jedan nije usvojen, dok je DZZP eksplicitno zatražio odbacivanje prostornog plana u njegovom trenutnom obliku. Zanemarujući ovu činjenicu, navedeni prijedlog Prostornog plana je saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode na sjednici 19. ožujka 2014. uputio u saborsku proceduru.

Zelena akcija smatra kako bi donošenje ovakvog prostornog plana moglo ugroziti temeljni fenomen zbog kojeg je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom, a u pitanje bi mogao biti doveden i položaj Plitvičkih jezera na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Primarna funkcija nacionalnog parka mora biti zaštita prirode, a ne izgradnja apartmana. Sukladno tome zahtjevamo da se u prijedlog prostornog plana uvrste komentari DZZP-a te JU NP Plitvička jezera, ili da se prijedlog prostornog plana u potpunosti odbaci.

Opća skupština UN-a je rezolucijom iz 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. Na taj se dan diljem svijeta pozornost usmjerava na probleme vezane za vodu i vodne resurse koje, između ostalog, ugrožavaju ubrzani porast ljudske populacije, industrijsko i poljoprivredno onečišćenje, klimatske promjene te porast potrošnje vezan uz povećanje životnog standarda stanovništva. Prema istraživanjima UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na vrlo visokom 5. mjestu u Europi, a na 42. u svijetu. Obnovljive zalihe podzemnih voda u Republici Hrvatskoj procjenjuju se na oko 9 milijardi m3/godišnje (koristi se oko 4,5% zaliha, odnosno oko 400.000.000 m3 godišnje).

Nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci smo sve većih nasrtaja na prirodna bogatstva, pa tako i vode, a od ugroženosti nisu pošteđena niti najosjetljivija i najvrijednija područja kao što su Plitvička jezera, svakako jedan od najznačajnijih vodnih resursa Republike Hrvatske. Tvorbom sedre i prirodnim pregrađivanjem riječnog korita, nastao je niz od 16 Plitvičkih jezera koja predstavljaju veličanstven arhitektonski fenomen prirode, te su zbog svoje ljepote i posebnosti uvrštena na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Stoga ove godine, na Svjetski dan voda, javnost želimo upoznoriti na opasnost koja prijeti Nacionalnom parku Plitvička jezera.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.