hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poruka Saboru RH povodom Dana Voda: Plitvička jezera su svjetska baština, a ne apartmanska lokacija!

6011090025 045d617958 b

Uoči Svjetskog dana voda, Zelena akcija je uputila apel Saboru RH da ne usvoji Prijedlog odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja (PP PPO) Nacionalnog parka Plitvička jezera. Ovaj prijedlog predviđa apartmanizaciju i daljnju komercijalizaciju jezera, predviđa se izgradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka, a dopušta se i značajno proširenje turističke infrastrukture. Planom je predviđena i izgradnja nove bazne postaje mobilne telefonije (repetitora) te novog dalekovoda čija bi trasa prolazila teritorijem nacionalnog parka.

Posebno zabrinjava činjenica da u trenutni prijedlog prostornog plana nisu uvršteni komentari koje su, tijekom druge ponovne javne rasprave o prijedlogu PP PPO Plitvička jezera, dostavili Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) i Javna ustanova (JU) koja upravlja NP Plitvička jezera. Pritom je JU dostavila čak 56 komentara, od kojih gotovo niti jedan nije usvojen, dok je DZZP eksplicitno zatražio odbacivanje prostornog plana u njegovom trenutnom obliku. Zanemarujući ovu činjenicu, navedeni prijedlog Prostornog plana je saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode na sjednici 19. ožujka 2014. uputio u saborsku proceduru.

Zelena akcija smatra kako bi donošenje ovakvog prostornog plana moglo ugroziti temeljni fenomen zbog kojeg je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom, a u pitanje bi mogao biti doveden i položaj Plitvičkih jezera na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Primarna funkcija nacionalnog parka mora biti zaštita prirode, a ne izgradnja apartmana. Sukladno tome zahtjevamo da se u prijedlog prostornog plana uvrste komentari DZZP-a te JU NP Plitvička jezera, ili da se prijedlog prostornog plana u potpunosti odbaci.

Opća skupština UN-a je rezolucijom iz 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. Na taj se dan diljem svijeta pozornost usmjerava na probleme vezane za vodu i vodne resurse koje, između ostalog, ugrožavaju ubrzani porast ljudske populacije, industrijsko i poljoprivredno onečišćenje, klimatske promjene te porast potrošnje vezan uz povećanje životnog standarda stanovništva. Prema istraživanjima UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na vrlo visokom 5. mjestu u Europi, a na 42. u svijetu. Obnovljive zalihe podzemnih voda u Republici Hrvatskoj procjenjuju se na oko 9 milijardi m3/godišnje (koristi se oko 4,5% zaliha, odnosno oko 400.000.000 m3 godišnje).

Nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci smo sve većih nasrtaja na prirodna bogatstva, pa tako i vode, a od ugroženosti nisu pošteđena niti najosjetljivija i najvrijednija područja kao što su Plitvička jezera, svakako jedan od najznačajnijih vodnih resursa Republike Hrvatske. Tvorbom sedre i prirodnim pregrađivanjem riječnog korita, nastao je niz od 16 Plitvičkih jezera koja predstavljaju veličanstven arhitektonski fenomen prirode, te su zbog svoje ljepote i posebnosti uvrštena na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Stoga ove godine, na Svjetski dan voda, javnost želimo upoznoriti na opasnost koja prijeti Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.