hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pametne škole: Održan solarni festival u Slavonskom Brodu

U osnovnoj školi Antun Mihanović u Slavonskom Brodu u srijedu, 8. svibnja 2019. godine, održan je solarni festival koji je okupio stotinjak ljudi. Na festivalu je predstavljeno 19 solarnih inovacija koje su izradili_e učenici i učenice, prezentirani su eksponati novoopremljenog solarnog laboratorija ove škole te solarni sustav postavljen na školskom krovu.

Sve ovo dio je projekta „Pametne škole“ kojeg u partnerstvu provode Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, koji je i nositelj projekta, Brodsko ekološko društvo, Zelena akcija iz Zagreba, Brodsko – posavska županija i Tuzlanski kanton.

Kroz projektne aktivnosti učenici i učenice su dokazali kako je moguće samo malim promjenama u navikama ostvariti bitne uštede u potrošnji energije. Iskazali su i veliku kreativnost u osmišljavanju i izradi različitih solarnih inovacija te pokazali kako mladi itekako znaju ponuditi kvalitetna rješenja.

Solarni festival održan je upravo na ovom mjestu jer je osnovna škola Antun Mihanović prošle godine pobijedila u natjecanju u štednji energije „Navike promijeni – školu opremi“. Tada je čak 105 škola (24 iz Brodsko – posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s oko 40.000 učenika i nastavnika sudjelovalo u natjecanju u štednji električne i toplinske energije i potrošnji vode, a u Hrvatskoj je najuspješnija bila upravo osnovna škola Antun Mihanović. Sve škole zajedno su bez ikakvih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika, prosječno uštedjele 7% energije. Time su učenici i učenice te osoblje škole pokazali kako je moguće vrlo jednostavno i bez ikakvih zahvata uštedjeti novac te smanjiti potrošnju energije, a time i štetan utjecaj na okoliš i klimatske promjene.

Kao nagradu za pobjedu škola je dobila solarni laboratorij, u čijem opremanju je u veljači ove godine sudjelovalo 15-ak učenika i učenica, uz pomoć mentora prof. Dinka Nadiha i prof. Željke Kačar te mentora iz Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku. Učenici i učenice izradili su 3 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca. Drugi dio nagrade koju je škola dobila je fotonaponski solarni sustav, za čije je postavljanje u projektu bila zadužena Brodsko – posavska županija.

No kako nije dovoljno samo štedjeti energiju, već je potrebno napraviti i tranziciju prema obnovljivim izvorima energije, na solarnom festivalu predstavljene su i inovacije sudionika kampa mladih inovatora kojeg su u sklopu projekta u lipnju prošle godine u Slavonskom Brodu organizirali Brodsko ekološko društvo, Zelena akcija i Centar za razvoj i podršku. Tada je 19 učenika osnovnih i srednjih škola, uz vodstvo petorice mentora, 7 dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije.

Sudionicima solarnog festivala obratili su se Bernard Ivčić iz Zelene akcije, Ismet Salihović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, ravnateljica OŠ „Antun  Mihanović“ Snježana Vinarić te zamjenik župana Brodsko – posavske županije Damir Mirković.

Fotografije s događaja možete pronaći ovdje.

Projekt se realizira sredstvima EFRR i IPA II fondova (85%) iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014.- 2020. i sredstvima Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalna zaklade za razvoj civilnog društva. Odgovornost za sadržaj ovog događaja snose organizatori.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.