hr en
  • change the contrast
  • change the font

Okrugli stol “Socijalno pravedno napuštanje plina“

Zavrnimoventil zelenaweb

Zelena akcija vas poziva na okrugli stol naziva “Socijalno pravedno napuštanje plina“ koji će se održati u četvrtak, 18. siječnja, u 9.30 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb).

Molimo vas da se prijavite za sudjelovanje putem kratkog online obrasca do 17. siječnja u 15.00.

Cilj ovog događaja jest započeti razgovor o socijalnim aspektima postupnog napuštanja korištenja plina do 2035. godine. Želimo raspraviti o načinima umanjenja mogućih socijalnih, ali i ekonomskih nuspojava tranzicije, a posebno nas zanimaju benefiti prelaska na obnovljive izvore energije za energetski siromašna kućanstva.

Zelena akcija je u siječnju 2023. godine objavila Studiju deplinofikacije Republike Hrvatske, koju je izradila Udruga za održivi razvoj energetskih sustava pod vodstvom prof.dr.sc. Nevena Duića. Studijom je pokazano kako je moguće plin zamijeniti obnovljivim izvorima do 2035. godine, uz povrat troškova do 2037. Provedena je analiza deplinofikacije Hrvatske koja uključuje sektore proizvodnje električne energije, industrije, grijanja i transporta. Pokazalo se da je deplinofikacija toplinskih sustava moguća na području cijele Republike Hrvatske do 2035. Dizalice topline, obnovljivi izvori energije (OIE) i mjere energetske učinkovitosti najučinkovitiji su za smanjenje potrebe i potražnje za plinom u sektoru grijanja. Na prezentaciji navedene studije smo održali razgovore s ključnim dionicima poput Grada Zagreba, na čijem je području i najveća potrošnja plina. 

Na ovom okruglom stolu želimo ići korak dalje i razmotriti moguće mjere koje bi mogle ublažiti prelazak s plina na OIE jer građanke i građani ni bi trebali i smjeli snositi trošak ove tranzicije. 

Na okruglom stolu će govoriti:

  • Dijana Kesonja, zamjenica pučke pravobraniteljice 
  • Marija Brajdić Vuković, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba
  • Ivan Zoković, stručnjak za razvoj zajednice i projekata obnovljivih izvora energije u koje su ukjučeni građani (ZMAG, Pokret otoka i Zelena energetska zadruga)
  • Marija Mileta, voditeljica kampanje za ukidanje plina i potpredsjednica Zelene akcije

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je pozvano, no nitko se nije odazvao. HEP se ispričao kako ne može sudjelovati.

Predviđeno trajanje događaja jest dva sata. 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.