hr en
  • change the contrast
  • change the font

Održan prvi sastanak za INTERREG prekogranični projekt "Pametne škole"

01

Prvi sastanak projektnog tima INTERREG prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ (Pametne škole) održan je 12.06.2017. godine u kongresnoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Sastanku su prisustvovali predstavnici_e svih projektnih partnera: Centar za razvoj i podršku, Zelena akcija iz Zagreba, Brodsko-posavska županija, Tuzlanski kanton i Brodsko ekološko društvo iz Slavonskog Broda.

Neke od tema sastanka o kojima su projektni partneri razgovarali bile su: Ključne odredbe ugovora o implementaciji projekta, planiranje projekta, izvještavanje o realizaciji projektnih aktivnosti te eventualni rizici koji se mogu javiti tokom implementacije.

„Pametne škole“ je prekogranični projekt vrijednosti 1.644.127,82 EUR koji se financira iz INTERREG IPA CBC programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-20120. Implementacijski tim čini 27 osoba koje će zajedničkim snagama  u prekograničnom području realizovati niz aktivnosti.

U 27 mjeseci koliko se projekt planira provoditi investirat će se u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). To su: U Brodsko-posavskoj županiji: (1) OŠ Sibinj; u Tuzlanskom kantonu: (2) OŠ „Ivan Goran Kovačić" (Općina Gradačac), (3) Druga osnovna škola Srebrenik (općina Srebrenik), (4) OŠ Gornja Tuzla (Grad Tuzla), (5) OŠ Sapna (općina Sapna), (6) OŠ Omazići (Općina Banovići), i (7) Mješovita srednja škola Kladanj (Općina Kladanj). Dodatne aktivnosti projekta uključuju prekogranično 4-mjesečno takmičenje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom ne-investicijskih metoda, tj. promjenom ponašanja), pri čemu će svaka od dvije škole pobjednice (jedna u BPŽ i jedna u TK) kao nagradu dobiti instaliranje fotonaponskog solarnog sistema i opremanje „solarne laboratorije" (koje će uz mentorstvo eksperata Centra za razvoj i podršku i Zelene akcije, izvršiti učenici i nastavnici škola-pobjednica). Također u planu je i prekogranično takmičenje učenika-pojedinaca osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT/tehničkim inovacijama u oblasti obnovljivih izvora energije, pri čemu će 20 najuspješnijih inovatora iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona imati priliku izraditi /tehnički unaprijediti svoje inovacije na 7-dnevnom ljetnjem kampu mladih inovatora koji će se održati u Brodsko-posavskoj županiji.

Nakon uvodnog sastanka projektnih partnere počinjemo sa realizacijom aktivnosti. Neke od prvih aktivnosti koje će se dogoditi u narednom periodu su osmišljavanje vizualnog identiteta te pripremne aktivnosti za rekonstrukciju prve škole, a to je OŠ Kladanj.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.