hr en
  • change the contrast
  • change the font

Nove studije pokazuju: hrana uz spalionice otpada u EU alarmantno je zagađena

Web  1920 x 1080 piksela   11

Novi dokazi o biomonitoringu emisija uz postrojenja za spaljivanje otpada u Slovačkoj i Nizozemskoj otkrili su visoke razine štetnih onečišćujućih tvari u hrani u blizini tih postrojenja.

Studije pod nazivom „Biomonitoring istraživanje postojanih organskih onečišćujućih tvari u okolišu oko cementare Turňa nad Bodvou, Slovačka” i „Biomonitoring istraživanje postojanih organskih onečišćujućih tvari u okolišu oko REC spalionice otpada, Nizozemska” objavile su Zero Waste Europe i ToxicoWatch Foundation. One su analizirale zagađenje oko tih postrojenja. Konkretno, studije su pažljivo analizirale prikupljene uzorke – poput jaja domaćih kokoši, vegetacije, voća, prašine s krovova, vode i sedimenta – iz blizine istraživanih postrojenja.

Analiza provedena u Slovačkoj, s fokusom na cementaru u Turňa nad Bodvou, otkrila je šokantne podatke. Jaja, iglice bora i mahovine u okolici pokazuju značajno visoke koncentracije dioksina i PFAS-a, štetnih kemikalija poznatih kao 'zauvijek kemikalije'. Značajno je da razine dioksina u jajima u naselju Zádiel premašuju granice EU-a za 300 posto. Veliku zabrinutost izazivaju povišene razine PFAS kemikalija pronađene u površinskim vodotocima blizu cementare i sedimentu. Uzorci mahovine pokazuju neke od najviših zabilježenih razina teških metala u Europi.

Slično, istraživanje spalionice otpada REC u Harlingenu, Nizozemska, otkrilo je prisutnost dioksina u jajima domaćih kokoši u naselju Wijnaldum, smještenom samo 2 km od REC spalionice. Koncentracije dioksina u tom slučaju premašuju dopuštenu granicu EU-a za gotovo 300%. Nadalje, koncentracije šetnih kemikalija u jajima s iste lokacije premašile su najviše razine prethodno zabilježene u jajima u Nizozemskoj.

Janek Vahk, voditelj programa u Zero Waste Europe, poručio je: „Izvještaji otkrivaju veoma zabrinjavajuće dokaze da je hrana uzgojena u blizini postrojenja za spaljivanje otpada kontaminirana izuzetno šetenim tvarima. Ova kontaminacija predstavlja značajnu prijetnju zdravlju pojedinaca i egzistenciji zajednica. Hitna akcija je nužna za rješavanje ovog rastućeg problema i zaštitu javnog zdravlja i dobrobiti.”

Abel Arkenbout, voditelj istraživanja u ToxicoWatch Foundation, izjavio je: „Nakon što smo detaljno proučili mnoga mjesta koja smo istraživali, dobili smo alarmantne rezultate: dioksini, PFAS kemikalije i drugi zagađivači rašireni su u ovim prekrasnim prirodnim područjima. Opasnost od ovih toksina postaje s vremenom sve veća. Moramo brzo djelovati kako bismo zaustavili ovu ekološku krizu prije nego što bude prekasno i šteta postane trajna.”

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli izvori i obrasci taloženja ovih onečišćujućih tvari. Također, važno je uzeti u obzir druge potencijalne čimbenike koji doprinose prisutnosti štetnih tvari.

 

Studija je dio većeg projekta biomonitoringa koji obuhvaća pet zemalja u Europi: Belgiju, Nizozemsku, Španjolsku, Slovačku i Francusku. ToxicoWatch Foundation, sa sjedištem u Nizozemskoj, aktivno sudjeluje u ovoj studiji kao znanstveni suradnik. Koordinacija projekta je u nadležnosti Zero Waste Europe.

 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.