hr en
  • change the contrast
  • change the font

Nove smjernice za uključivanje klimatskih politika u procjene utjecaja na okoliš

Thermometer 4353318 1920

Zelena akcija dio je Justice & Environment, mreže europskih organizacija koje se bave pravom okoliša. U okviru ove mreže izradili smo priručnik sa smjernicama koje uključuju praktična razmatranja o uključivanju klimatskih politika u Strateške procjene utjecaja na okoliš (SPUO) i Procjene utjecaja zahvata na okoliš (PUO).

Komparativne studije o SPUO i klimatskim promjenama naziva „Procjena utjecaja na klimatske čimbenike“ i "Procjene utjecaja na klimu u procjenama utjecaja na okoliš", a koje je proveo Justice & Environment, pokazale su da je ekološka procjena utjecaja na klimu još uvijek vrlo apstraktna tema za sve sudionike u SPUO i PUO postupcima.

Ove su smjernice usredotočene na razmatranja kroz SPUO, a važne su za procjenu utjecaja planova i programa na najvišoj strateškoj nacionalnoj razini na klimatske čimbenike, kao i za procjenu utjecaja zahvata na klimu u PUO postupcima.

Smjernice su komplementarna literatura Smjernicama za integraciju klimatskih promjena i bioraznolikosti u stratešku procjenu utjecaja na okoliš i Smjernicama za integraciju klimatskih promjena i bioraznolikosti u procjenu utjecaja zahvata na okoliš.

Drugi je cilj ovih smjernica približiti razmatranje aspekata klimatskih promjena svim dionicima uključenim u PUO postupke, kako bi se stvorila smislena veza između klimatske politike i zahvata i bila razumljivija investitorima i planerima. Kao takav, priručnik je koristan je i za donositelje odluka, ovlaštene izrađivače studija utjecaja na okoliš, nevladine organizacije i širu javnost u javnim konzultacijama. To treba uzeti u obzir posebno u fazi ocjene o potrebi SPUO i PUO postupaka, kao kritičnih točaka procjene.

Documents

Priručnik o klimatskim politikama u SPUO i PUO postupcima_2021_revizija

PDF 761 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.