hr en
  • change the contrast
  • change the font

Najava Zero Waste konferencije u Međimurju

Za konfu final

Zelena akcija i komunalno društvo PRE-KOM iz Preloga 24. veljače organiziraju Zero Waste konferenciju u Prelogu. Povod za konferenciju je potpisivanje Zero Waste 2020. strategije kojom 7 jedinica lokalne samouprave u Međimurju, za koje je Zelena akcija napravila preporuke za razvoj održivog sustava, ulazi u društvo najboljih europskih praksi u gospodarenju otpadom. Nakon potpisivanja slijedi obilazak postrojenja te sastanak udruga za zaštitu okoliša iz koalicije 'Zero Waste Hrvatska' sa ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem oko unaprjeđenja gospodarenja otpadom u RH.

Na konferenciji će biti prisutni i predstavnici Zero Waste Europe (ZWE) mreže koja promovira uspjehe gradova i općina diljem Europe te okuplja nacionalne udruge koje najaktivnije zagovaraju i provode zero waste koncept u svojim zemljama. Zero Waste Europe mreža ubuduće će i 7 navedenih JLS promovirati kao primjer dobre prakse na europskom nivou, a u siječnju ove godine pozvala je Zelenu akciju da postane njenom članicom i nacionalnom koordinatoricom za RH, zbog uspješnog pomaganja JLS u ispunjenju visokih ciljeva, kao i zbog dugogodišnjeg zagovaranja i provedbe zero waste rješenja u Hrvatskoj te vođenja kampanja protiv spaljivanja i ilegalnog odlaganja. Zelena akcija kao dio ZWE mreže pratiti će napredak i ispunjavanje obveza koje će navedenih 7 JLS prihvatiti potpisivanjem Zero Waste 2020. strategije te će pomagati i drugim JLS u Hrvatskoj da unaprijede svoje sustave.

Sastanak udruga s ministrom zaštite okoliša biti će dio konferencije kako bi udruge okupljene u koaliciju 'Zero Waste Hrvatska' koje se zalažu za uspostavu održivog i pravednog sustava mogle iznijeti svoje stavove o problemima u sustavu i dati sugestije za izradu novog Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje do 2021. godine. Novi prijedlog Plana mora donijeti dugo očekivane i nužne promjene, jer je prošlogodišnji prijedlog bio nastavak dosadašnjih loših ideja spaljivanja otpada.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.