hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Najava Zero Waste konferencije u Međimurju

Za konfu final

Zelena akcija i komunalno društvo PRE-KOM iz Preloga 24. veljače organiziraju Zero Waste konferenciju u Prelogu. Povod za konferenciju je potpisivanje Zero Waste 2020. strategije kojom 7 jedinica lokalne samouprave u Međimurju, za koje je Zelena akcija napravila preporuke za razvoj održivog sustava, ulazi u društvo najboljih europskih praksi u gospodarenju otpadom. Nakon potpisivanja slijedi obilazak postrojenja te sastanak udruga za zaštitu okoliša iz koalicije 'Zero Waste Hrvatska' sa ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem oko unaprjeđenja gospodarenja otpadom u RH.

Na konferenciji će biti prisutni i predstavnici Zero Waste Europe (ZWE) mreže koja promovira uspjehe gradova i općina diljem Europe te okuplja nacionalne udruge koje najaktivnije zagovaraju i provode zero waste koncept u svojim zemljama. Zero Waste Europe mreža ubuduće će i 7 navedenih JLS promovirati kao primjer dobre prakse na europskom nivou, a u siječnju ove godine pozvala je Zelenu akciju da postane njenom članicom i nacionalnom koordinatoricom za RH, zbog uspješnog pomaganja JLS u ispunjenju visokih ciljeva, kao i zbog dugogodišnjeg zagovaranja i provedbe zero waste rješenja u Hrvatskoj te vođenja kampanja protiv spaljivanja i ilegalnog odlaganja. Zelena akcija kao dio ZWE mreže pratiti će napredak i ispunjavanje obveza koje će navedenih 7 JLS prihvatiti potpisivanjem Zero Waste 2020. strategije te će pomagati i drugim JLS u Hrvatskoj da unaprijede svoje sustave.

Sastanak udruga s ministrom zaštite okoliša biti će dio konferencije kako bi udruge okupljene u koaliciju 'Zero Waste Hrvatska' koje se zalažu za uspostavu održivog i pravednog sustava mogle iznijeti svoje stavove o problemima u sustavu i dati sugestije za izradu novog Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje do 2021. godine. Novi prijedlog Plana mora donijeti dugo očekivane i nužne promjene, jer je prošlogodišnji prijedlog bio nastavak dosadašnjih loših ideja spaljivanja otpada.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.