hr en
  • change the contrast
  • change the font

Izvještaj s radionice o upravljanju i zaštiti rijeke Gline

Glina

27.02.2009. u Glini održana je višedionička radionica o upravljanju i zaštiti rijeke Gline u pozitivnom ozračju i planovima za uspješnu prekograničnu suradnju na očuvanju rijeke.

U okviru CARDS 2004 projekta “Promocija zaštite pograničnih rijeka i održiva uporaba resursa u graničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine” Zelena akcija je organizirala višedioničku radionicu o održivom upravljanju i zaštiti rijeke Gline. U organizaciji su nesebično pomogli predstavnici Grada Gline, koji su u velikom broju i sudjelovali na samoj radionici.

U prijepodnevnom dijelu radionice održan je niz prezentacija o samoj rijeci Glini, samoorganiziranju lokalnih stanovnika kroz Zavičajni klub Marinbrod, učeničkim istraživanjima i radovima, te situaciji u dijelu toka Gline na teritoriju BiH kroz prezentacije sudionika iz Velike Kladuše.

Poslije podne se kroz rad u grupama raspravljalo o viziji života uz Glinu, problemima te rješenjima istih. Svih preko trideset sudionika je u raspravi bilo prvenstveno orijentirano na rješenja, što je rezultiralo izrazito pozitivnim ozračjem na cijelom skupu.

Glavni problemi proizlaze iz nesavjesnog korištenja rijeke (otpadne vode, otpad, kamenolomi) pa je nužno hitno riješiti sustav kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda, kao i provesti edukaciju i informiranje stanovnika. Jedan od problema je i nedostatak podataka o rijeci Glini, stoga je nužno provesti detaljno biološko i fizikalno-kemijsko istraživanje, kako bi se rijeka pravilno kategorizirala te kako bi se moglo dalje pratiti njeno stanje.

Glavni zaključak radionice jest da je nužno hitno napraviti plan ili program upravljanja rijekom Glinom, koji će obuhvatiti sve aspekte (prirodne, privredne, kulturne i socijalne), na osnovi kojeg bi mogao proizaći niz projekata i podprojekata u partnerstvu s dionicima iz BiH. Uz to Glina je prepoznata kao ekološki vrijedna rijeka i bit će valorizirana i predložena za zaštitu na razini županije.

Ključno za uspješni nastavak aktivnosti je da postoji dobra volja s obje strane granice za suradnjom na upravljanju rijekom Glinom, kako korištenju njenih potencijala tako i zaštitom, te će obje strane do kraja ožujka delegirati svoje predstavnike u radno tijelo koje će inicirati provedbu zaključaka ove radionice.

Projekt je financiran od strane Europske komisije kroz fond CARDS 2004 u ukupnom iznosu od 1.080.004,1 HRK. Pored Zelene akcije iz Zagreba u projekt su uključene i Brodska ekološka udruga Zemlja-BEUZ iz Slavonskog Broda, Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” ogranak Ploče, te udruge iz Bosne i Hercegovine: Eko Neretva iz Jablanice i Centar za životnu sredinu iz Banja Luke. Cilj projekta je podizanje svijesti, znanja i razine prekogranične suradnje na zaštiti okoliša kroz promicanje zaštite biološke raznolikosti rijeka i održivo korištenje prirodnih resursa u široj pograničnoj regiji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.