hr en
  • change the contrast
  • change the font

Hrvatska u klubu najgorih u borbi protiv zagađenja plastikom!

Provedba direktive

Provedba Direktive o plastici po zemljama članicama EU

Zelena akcija poziva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poveća ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom kako bismo se maknuli iz kluba najgorih te izbjegli plaćanje kazne za moguću povredu prava EU-a.

Hrvatska se nalazi u društvu nekoliko zemalja koje pokazuju malo ambicije po pitanju mjera za postepeno ukidanje jednokratne plastike. Pokazao je to novi europski izvještaj o napretku država članica EU-a u usvajanju nacionalnih mjera, u skladu s obvezama Direktive o plastici za jednokratnu uporabu. Zelena akcija, kao članica pokreta Break Free From Plastic, sudjelovala je u izradi izvješća koje otkriva da je većina zemalja postigla značajan napredak, ali se još uvijek očekuju koraci u smislu političkih ambicija i provedbe zakonodavstva. U svjetlu ovih nalaza, europske nevladine organizacije pozivaju nacionalne vlade i Europsku komisiju da odigraju ključnu ulogu u suzbijanju plastičnog zagađenja koje dolazi od jednokratnih predmeta.

Izvješće pokazuje da su se najboljima iz 2021. godine - Grčkoj, Francuskoj i Švedskoj - pridružili Luksemburg, Cipar, Slovenija, Latvija, Danska i Portugal. Neke od tih zemalja čak su pokazale veće ambicije od onoga što je zahtijevano Direktivom, osobito u pogledu mjera za postizanje smanjenja potrošnje.

Ostalo je samo nekoliko zemalja koje zaostaju poput Finske i Poljske, a pet država članica, uključujući Hrvatsku, ne pokazuje dovoljno ambicije. U tom okruženju, neke se države ističu po tome što su prekršile Direktivu u transpoziciji, poput Italije, koja je izuzela biorazgradivu plastiku iz svojih mjera.

Izvješće pokazuje da su u svim državama članicama potrebni dodatni napori za provedbu usvojenih mjera budući da se zabranjeni artikli još uvijek nalaze na tržištu kao posljedica dozvoljenih rasprodaja zaliha i tzv. greenwashing praksa, što je slučaj u Hrvatskoj.

Također, ostaje nejasno kako će neke države postići ambiciozni cilj smanjenja potrošnje ako ne postave vlastite ciljeve, što je slučaj u Hrvatskoj gdje takva mjera izostaje. Važno je istaknuti da su zemlje s najviše potencijala za uspjeh upravo one koje postavljaju ciljeve za ponovnu uporabu, što je daleko od Hrvatske realnosti. Zabrinjavajuće, izvješće također otkriva da većina država nije donijela nacionalnu strategiju podizanja svijesti, već ju je prepustila proizvođačima plastike. Što se tiče proširene odgovornosti proizvođača, većina je još uvijek daleko od ispunjavanja svojih obveza za rokove 2023. i 2024. godine. 

Države članice imaju odgovornost ne samo prenijeti mjere u nacionalno zakonodavstvo, već i osigurati da se one poduzmu na vrijeme te da se sustavno provode. Zakonodavstvo u Hrvatskoj kasni više od godinu dana te se zabranjeni artikli i dalje mogu pronaći na tržištu. Dodatno, početkom ove godine Hrvatska je već primila jednu opomenu od strane Europske komisije te postoji vjerojatnost da će se ići u postupak zbog moguće povrede prava EU-a, tzv. infringement

Zelena akcija je izradila dodatnu analizu provedbe Direktive u hrvatskom zakonodavstvu s ciljem identificiranja područja u kojima je potrebno dodatno usklađenje ili ambiciozniji pristup kako bi doprinijeli izradi prijedloga normativnih rješenja i mjera za provedbu, pritom uzimajući u obzir propise drugih država članice EU ili Europskog gospodarskog prostora. Zaključno, Zelena akcija poziva resorno ministarstvo da usvoji prijedloge i značajno poveća ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom.

Documents

Direktiva o plastici: izvješće o procjeni provedbe

PDF 4.54 MB

Analiza provedbe Direktive u plastici u RH i primjeri dobre prakse EU

PDF 2.48 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.