hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ministarstvo mora “pokrpati rupu” u Zakonu o otpadu!

Img 9726

Zelena akcija poziva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da ozbiljno i ambiciozno pristupi provođenju Direktive o smanjenju jednokratne plastike i čim prije donese provedbeni pravilnik.

“Tražimo da Ministarstvo hitno propiše rok nakon kojeg više neće biti moguće pronaći plastične proizvode koji su obuhvaćeni zabranom stavljanja na tržište, a sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom”, izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su performansom ispred zgrade Ministarstva ukazali na propuste prilikom provođenja europske Direktive o jednokratnoj plastici koja je trenutno djelomično (i manjkavo) transponirana putem Zakona. Ispred zgrade Ministarstva postavili su transparent s natpisom: “Imate rupu u zakonu! Ukinite dijeljenje plastičnog smeća!”. Kroz simboličnu rupu oslikanu na transparentu, u dijelu u kojem piše riječ “zakon”, bacali su jednokratne plastične predmete. “Ovi proizvodi, usprkos zakonskoj zabrani, i dalje preplavljuju hrvatsko tržište”, pojasnila je Mileusnić.

Naime, organizacije koje čine Platformu za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj su tijekom ožujka ove godine provele neformalno terensko istraživanje u trgovinama i ugostiteljskim objektima diljem zemlje. Ono je pokazalo da se zabranjeni proizvodi još uvijek nude u tim objektima. “Ovo upućuje na potencijalno kršenje zabrane od strane proizvođača i uvoznika zabranjenih proizvoda koji su nastavili s uvozom, odnosno s isporukom zabranjenih proizvoda, i nakon 31. srpnja 2021. godine”, dodala je Mileusnić.

Na temelju rezultata istraživanja, Zelena akcija je u ime Platforme poslala službeni dopis Državnom inspektoratu i Ministarstvu. “Očekujemo očitovanje nadležnih tijela i objavu podataka o trenutnim zalihama te nadzoru koji je do sada proveden u pogledu predmetnih zabrana”, kazala je Mileusnić.

Za takav propust je najodgovornije Ministarstvo koje kasni s donošenjem Pravilnika o jednokratnoj plastici, a koji je ključan za učinkovitu provedbu Zakona.

“No to nije sve! Ministarstvo osam mjeseci od zadanog roka još uvijek nije u potpunosti provelo Direktivu. To znači da izostaju bilo kakve mjere ambicioznog i trajnog smanjenja potrošnje plastičnih čaša i spremnika za hranu, kao i mjere za podizanje svijesti o štetnosti jednokratne plastike”, komentirala je Mileusnić.

Kašnjenje s provedbom, manjak ambicije i pasivnost svih ključnih aktera na sceni, kao i nedostatak nadzora, rezultiraju gomilom otpada od jednokratne plastike čime se direktno poništava svrha same Direktive. “Umjesto da poduzme konkretne mjere i donese Pravilnik, Ministarstvo dopušta da mjere propisane Zakonom ostanu mrtvo slovo na papiru”, zaključila je Mileusnić.

Cijelu fotogaleriju s akcije pogledajte ovdje.

Dokumenti

Dopis Državnom inspektoratu_Platforma za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj

PDF 295 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.