hr en
  • change the contrast
  • change the font

Europska komisija podržala 55 novih projekata na fosilna goriva

Pn9a3890

U jednom od posljednjih poteza administracije predsjednika Junckera, Europska komisija je danas odobrila 55 novih projekata fosilnih goriva štetnih za klimu, kao dio popisa prioritetnih energetskih projekata.

Četvrto izdanje ovog popisa, poznato pod nazivom "Projekti od zajedničkog interesa" (PCI), daje potporu Europske komisije desecima novih infrastrukturnih plinskih projekata štetnih za klimu s vijekom trajanja od nekoliko desetljeća.

Colin Roche iz mreže Friends of the Earth Europe je komentirao: “Podrška Junckerove komisije za još više fosilnih plinskih projekata dovest će nas korak bliže klimatskom kolapsu. Ovaj novi PCI popis radi farsu od obveza EU-a za ostvarenje „ugljično neutralne“ Europe i vrijeđa sve one koji su glasovali i prosvjedovali za odlučnu klimatsku akciju. Zastupnici i zastupnice Europskog parlamenta sada moraju odbiti ovaj popis i sve nove projekte fosilnih goriva”.

Kontroverzni projekti fosilnih goriva

Podržani projekti uključuju nove plinovode i LNG (ili UPP) terminale - mnogi za uvoz frakiranog plina iz SAD-a - koji bi mogli osuditi Europu na još više desetljeća korištenja fosilnih goriva. To je usprkos obećanjima nove predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen, o “ugljično neutralnom” kontinentu do 2050. godine i  'Zelenom dogovoru' za Europu u prvih 100 dana rada nove administracije.

Kontroverzni projekti koje podržava EU Komisija uključuju:

  • Ogromni plinovodi koji povezuju Europu s Azerbajdžanom i zemljama istočnog Mediterana koje su u političkoj krizi;
  • i terminali za uvoz onečišćujućeg plina iz SAD-a nastalog frakiranjem (eng. fracking), uključujući kontroverzni LNG (UPP) terminal na Krku i Shannon LNG terminal u Irskoj, kao i terminale u Grčkoj, Cipru i Poljskoj. 

Iskorištenost LNG terminala u EU bila je manja od četvrtine njihovih kapaciteta u proteklim godinama.

Subvencije za uništavanje klime

Energetski projekti s PCI popisa ispunjavaju uvjete za primanje subvencije EU-a u okviru „Instrumenta za povezivanje Europe” (CEF), iako se EU obvezala ukinuti subvencije za fosilna goriva.
Plin je fosilno gorivo sa značajnim emisijama koje nije kompatibilno s Pariškim klimatskim sporazumom niti s klimatskim ciljevima EU-a. Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) prije godinu dana upozorio je da svijetu nedostaje vremena za rješavanje klimatske krize.

Europski parlament mora odbiti PCI popis

Sada je odluka na europarlamentarcima_kama koji_e trebaju glasati o tome hoće li odobriti ili odbiti ovaj PCI popis.

Frida Kieninger iz organizacije Food & Water Europe rekla je: “Europski zastupnici i zastupnice moraju odbiti potporu EU-a za još prljavije plinske projekte - ovaj je popis zasnovan na duboko pogrešnom selekcijskom postupku koji je netransparentan, prepun interesa plinske industrije i ne uzima u obzir utjecaj na klimatske promjene. Klimatska kriza ne ostavlja prostora za promoviranje prljavih fosilnih goriva od strane Europske Komisije”.

Marija Mileta iz Zelene akcije, komentirajući potporu Europske komisije za krčki LNG terminal u Hrvatskoj, izjavila je: “Neprihvatljivo je da Europska komisija daje potporu projektima koji uništavaju klimu, poput LNG terminala na Krku, dok se istovremeno predstavlja kao klimatski lider i govori o europskom “zelenom dogovoru”. Štoviše, Komisija podržava projekt kojem se protivi lokalna zajednica otoka Krka te usprkos brojnim pravnim propustima i pritužbama organizacija civilnog društva. U stanju klimatske krize, ovo nije samo licemjerno, već i opasno”.

Udruge pozivaju da se Uredba o transeuropskim energetskim mrežama (TEN-E), koja regulira PCI popis, uskladi s klimatskim obvezama EU-a.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.