hr en
  • change the contrast
  • change the font

Drugi Reuse festival na Svjetski dan zaštite okoliša

Za ii reuse fest kv v2b web 908x520

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Zelena akcija organizira drugi po redu Reuse festival (Festival ponovne uporabe) koji će se održati od 5. do 7. lipnja u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb).

Sudjelovanje je besplatno, ali su za neke aktivnosti potrebne prijave. Prijaviti se možete do 3. lipnja do kraja dana. 

Festival počinje na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, a Zelena akcija ga organizira u sklopu projekta Communities go circular. Cilj je osvijestiti građane i građanke o važnosti ponovne uporabe koja štiti okoliš i štedi novac.

Program festivala uključuje besplatno popravljanje manjih komada namještaja i elektroničkih aparata, bicikala i razmjenu odjeće i obuće. Također, moći ćete saznati više o problematici brze mode, razgledati izložbu kreativno iskorištenih odbačenih predmeta, upoznati se s lokalno proizvedenim rukotvorinama i naučiti izraditi voskomot tj. višekratnu foliju za pakiranje hrane.

Popravljanje, razmjena i druge aktivnosti ponovne uporabe i produljenja životnog vijeka proizvoda važan su element kružne ekonomije. Njen je cilj smanjenje nastanka otpada, borba protiv prekomjerne proizvodnje i konzumerizma i očuvanje ograničenih Zemljinih resursa. 

Sudjelovanje u aktivnostima festivala je besplatno. No, s obzirom na očekivani velik interes i ograničen broj mjesta, za određene aktivnosti potrebna je prijava na marko@zelena-akcija.hr, uz obavezno navođenje radionice na koju se prijavljujete.

PROGRAM

SRIJEDA 5.6.

/ 17.00 - 20.00 / Igra "Tekstil RASPETLJAN" 

(potrebna prijava: marko@zelena-akcija.hr)

Igra o životnom ciklusu tekstila, društvenim i ekološkim utjecajima tekstilne industrije i alternativama za održivu modu. Ovu aktivnost Zelena akcija provodi u suradnji sa Udrugom za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK).

Kroz igru i otkrivanje kartica saznajte više o problematici brze mode, naučite više o samom utjecaju tekstilne industrije na svijet oko nas i otkrijte koje su to alternative koje svatko od nas može primijeniti kako bi i dalje uživao u svijetu mode, ali na manje štetan način za društvo i prirodu.  Pozivamo vas da, ukoliko želite, prilikom dolaska sa sobom ponesete i max.10 očuvanih, ali vama nepotrebnih odjevnih predmeta koje ćete moći zamijeniti na našem SWAP Partyju. 

/ 17.00 - 19.00 / LGBTIQ+ SWAP PARTY  

(nije potrebna prijava)

Događaj se organizira uz podršku udruga kolekTirv i ZA-Pravo.

Potreba za izbjegavanjem kupovine i prakticiranje ponovne uporabe može dolaziti iz nužde ili iz svjesnog i osvještenog odabira. Kako god bilo, uvijek se trudimo proširiti doseg prakse ponovne uporabe i stvoriti uključiv, zabavan i siguran prostor za sve, a posebice one koji žive na marginama. Stoga, povodom Mjeseca ponosa donosimo posebno izdanje Swap party-a, glavne teme solidarnosti s LGBTIQ+ zajednicom. Budući da smatramo kako su društvena, ekonomska i okolišna (klimatska) pravda neodvojive, ovim izdanjem Reuse festivala želimo objediniti te principe.

Swap party tj. zabava zamjene odjeće je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi razmijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi izbjegli nepotrebnu kupovinu pritom poklanjajući super stvari koje se nekome sviđaju i kome će baš dobro doći! Razmjenom odjeće stvarima u funkciji dajemo novi život s novim vlasnicima_cama, a pritom se obogaćujemo novim stvarima.

Uz cilj promocije i izgradnje zajednice oko kulture ponovne uporabe, specifični cilj ovog puta je, u duhu ekofeminizma i solidarnosti, stvaranje sigurnijeg prostora, razbijanje binarnosti i sterepotipa, povećanje vidljivosti ženskog/queer modnog izričaja i osnaživanje veza između okolišnog i LGBTIQ+ aktivizma. 

Posebno događanje samo za LGBTIQ+ zajednicu pruža priliku razmjene specifičnih stvari koje trans* osobe mogu zatrebati, a cjenovno su nepristupačne, poput perika ili bindera.

Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene LJETNE obuće, modnih dodataka za velike i male, s posebnim naglaskom na predmete poput perika i bindera. Stvari koje donesete ćemo pregledati, razvrstati po tipovima i veličini te smjestiti na pregledno mjesto. Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmjenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.

Napomena za savezništvo: molimo budite introspektivni i solidarni i nemojte uzimati perike jer su vam “baš fora”, prepustite ih onima koji ih trebaju. Sve to će se odvijati u opuštenoj atmosferi, uz prikladnu glazbenu slušaonicu ženskih i queer glazbenica_ka.

/ 17.00 - 20.00 / Promocija lokalno proizvedenih rukotvorina 

(nije potrebna prijava)

Prednosti rukotvorina u odnosu na masovnu proizvodnju:

  • potiče kreativnost i razvoj kreativnih vještina
  • omogućuje umjetnicama  _umjetnicima da ostvare svoj puni potencijal u zajednici
  • koristi resurse koji dolaze iz zajednice te tako doprinosi lokalnoj ekonomiji
  • proizvodi su lokalnog porijekla, kvalitetni/unikatni, dugog vijeka te pritom ne štete okolišu
  • ne ponavlja eksploatatorske obrasce prisutne u većini industrija
  • umjesto da otuđuje pojedince, povezuje zajednicu
ČETVRTAK 6.6.

/ 14.00 - 16.00 / Radionica krpanja probušene gume na biciklu  

(potrebna prijava: marko@zelena-akcija.hr)

Na radionici ćete moći naučiti kako da sami popravite najčešći kvar na biciklu - probušenu gumu, tj. zračnicu. Pozivamo male i velike da uz našu pomoć poprave i nauče nešto što do sada nisu znali. Predznanje nije važno, važna je samo dobra volja da se zaprlja ruke.

/ 17.00 - 20.00 / BICIKLOPOPRAVLJAONA tzv. Bic-Pop 

(nije potrebna prijava)

Biciklopopravljaona Zelene akcije dugogodišnja je aktivnost na koju možete doći sa svojim biciklom kako biste zajedno s našim volonterima i volonterkama popravili kvar ili poboljšali njegovu funkcionalnost. Biciklopopravljaona je servis utemeljen na "uradi sam" principu jer nam je važna edukativna komponenta kroz koju, zajedno s našim volonterima_kama, učite o popravljanju svog bicikla i stječete novu vještinu.

/ 17.00 - 20.00 / Izložba kreativno iskorištenih predmeta

(nije potrebna prijava)

U vrijeme globalnog zagađenja i neograničene potrošnje resursa, ponovna uporaba je već dugo prisutna u svakodnevnom životu velikog dijela svjetskog stanovništva. Zbog ekstrakcije resursa i privatizacije prirodnih izvora materijala, ponovna upotreba je logična praksa i postat će sve korisnija u budućnosti. Naša izložba pokazat će neke primjere ove prakse u obliku kreativnih promjena korištenja (ne)običnih predmeta i recikliranih materijala. Sve ‘made in Zagreb’!

PETAK 7.6.

/ 18.00 - 20.00 / Radionica ‘POPRAVIMO ZAJEDNO’  

(potrebna prijava: marko@zelena-akcija.hr) - Mjesta su popunjena 3.6. u 17:00h.

Radionica oživljavanja nefunkcionalnih aparata i predmeta na kojoj ćete ih zajedno s našim volonterima pokušati popraviti kako bi se promoviralo ponovnu upotrebu i smanjenje stvaranja otpada kao važne aspekte održivog življenja. 

Ponesite male komade namještaja, male kućanske aparate (električne i neelektrične) i druge predmete koje možete donijeti u vlastitim rukama, a naši volonteri će ih - uz vaše sudjelovanje! - nastojati popraviti. 

Za sudjelovanje se potrebno unaprijed prijaviti i javiti koji bi predmet htjeli popraviti (te o kakvom kvaru/problemu se radi) kako bi se mogli pripremiti odgovarajući alati i dijelovi. Svatko može donijeti jedan predmet koji se može ponijeti u rukama.

/ 18.00 - 20.00 / Radionica izrade VOSKOMOTA 

(potrebna prijava: marko@zelena-akcija.hr) - Mjesta su popunjena 3.6. u 11:30h.

Na radionici ćete naučiti izraditi voskomot – višekratnu foliju od pčelinjeg voska. Ona služi kao zamjena za jednokratne plastične folije koja se najčešće koriste za umatanje hrane za skladištenje u hladnjaku, poklapanje hrane ili za nošenje hrane (npr. sendviča). Za razliku od jednokratne plastične folije, koja se nakon svakog korištenja baca, višekratna folija pravilnim održavanjem može trajati i nekoliko godina. Kao i jednokratna folija, ona štiti hranu od vanjskih faktora poput razine vlage, temperature, svjetla i različitih mirisa.  Iznimno je jednostavna za korištenje budući da je, kao i jednokratna, također prijanjajuća. Oblikuje se u rukama pomoću tjelesne topline.

Ova višekratna folija može se s lakoćom izraditi na pamučnoj tkanini, a potpuno je prirodna, ekološka i biorazgradiva. Ako izgubi svojstva prijanjanja, to znači da se vosak samo malo istrošio te ju se samo mora “osvježiti” apliciranjem novog sloja voska što je vrlo jednostavno nakon što na radionici savladate tehniku izrade. Na radionicu možete ponijeti svoje uzorke pamučne tkanine od starih krpica čiji uzorak volite. Za one koji nemaju svoje krpice, Zelena akcija će osigurati sve potrebne materijale kako biste uspješno izradili svoj voskomot i stali na kraj kulturi bacanja.

/ 18.00 - 20.00 / Izložba kreativno iskorištenih predmeta

(nije potrebna prijava)

 

---

Reuse festival (Festival ponovne uporabe) provodi se u sklopu projekta “Communities go circular” koji je financiran iz EU fondova, program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme - CERV). Više o projektu pročitajte ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.