hr en
  • change the contrast
  • change the font

Četvrti E?! - Okolišni filmski festival

20230220 114352

Aktivistička grupa Zelene akcije organizirala je trodnevni filmski festival u kinu Tuškanac u Zagrebu od 21. do 23. travnja 2017. E?! – Okolišni filmski festival svoje prvo izdanje doživio je 2014. godine.

Prvog dana festivala, u petak 21.4., održalo se predstavljanje najboljih radova književnog natječaja „Klimatska fikcija“ Zelene akcije i Bookse te glasanje publike o najboljem radu. Od pristiglih radova žiri je izabrao 21 najbolji, koji su uvršteni u publikaciju „Homo Climaticum“, prvu zbirku domaće klimatske fikcije. Na festivalu se čitalo 5 odabranih radova te je publika potom glasala za najbolji. Pobijedila je priča „Dobro je“, autora Dejana Šiptara – čestitamo još jednom!

Dan planeta Zemlje (subota, 22.4.) obilježili smo bogatim programom, a teme su bile sjeme, hrana, GMO i globalni sustav hrane.

Kolektiv Hrana, a ne oružje - Zagreb održala je radionicu sakupljanja, kuhanja i dijeljenja besplatne veganske večere koju su polaznici_e festivala imali_e priliku probati.

Osim filmova i radionica, održali smo i tribine. U subotu je tema tribine bilo bacanje hrane. Kao uvod u tribinu, publika je imala priliku pogledati premijeru reportaže Aktivističke grupe Zelene akcije o bacanju hrane na tržnicama i kućanstvima, nakon čega su Marko Košak (Zelena akcija), Zorana Unković (Hrana, a ne oružje - Zagreb) i Antonella Šantek (Humanitarna udruga Fajter) iz raznih aspekata uveli publiku u temu bacanja hrane.

Film „Gazda – Ovo (ni)je film o Ivici Todoriću“, kojeg smo prikazali po drugi put, napunio je cijelu dvoranu kina Tuškanac.

Nakon vrlo ispunjenog drugog dana festivala, večer smo proveli u prostorima Zelene akcije gdje se uz opuštenu atmosferu održao “Zabavni kviz Okolišnog filmskog festivala”.

Zadnji dan festivala tematizirali smo problem plastičnih vrećica i flaširane vode. Zbog hitnosti i važnosti situacije u zagrebačkoj četvrti Savica, tribinu o dostupnosti pitke vode na javnim mjestima smo odgodili te zamijenili novom tribinom pod nazivom “Svi za Savicu, Savica za sve”.

Tribina se bavila aktualnom situacijom u toj četvrti gdje u parku, koji su građani_ke Savice nedavno uspjeli obraniti od plana gradnje velike, nove crkve, Grad Zagreb u predizborno vrijeme misli napraviti „renovaciju“, koja će ujedno i devastirati ovaj već uređeni park te, kako je to po običaju, bez konzultacije stanovnika_ca te četvrti i relevantnih struka.

Zbog toga su nam se na tribini pridružili članovi_ce inicijative Čuvamo naš park (Savica ZA Park) Nena Bakić i Miroslav Poje te Bernard Ivčić iz Zelene akcije koji stručno i aktivistički podupire borbu iniicjative.

Jedan od najzanimljivih popratnih sadržaja na festivalu bio je zasigurno “Ormarić razmjene” koji je tijekom festivala bio pun lijepih i korisnih stvari - od nakita i odjeće do knjiga i društvenih igara. 

Vidimo se i sljedeće godina na petom izdanju festivala! Pozdrav od Aktivističke grupe.

Zahvljujemo našim vrijednim medijskim pokroviteljima_cama: H-AlterRadio StudentLibela.org!

---

Događaj se ostvario u sklopu projekta “School of Sustainability” te uz potporu Centara znanja Zaklade za razvoj civilnog društva te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.