hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Četvrti E?! - Okolišni filmski festival

20230220 114352

Aktivistička grupa Zelene akcije organizirala je trodnevni filmski festival u kinu Tuškanac u Zagrebu od 21. do 23. travnja 2017. E?! – Okolišni filmski festival svoje prvo izdanje doživio je 2014. godine.

Prvog dana festivala, u petak 21.4., održalo se predstavljanje najboljih radova književnog natječaja „Klimatska fikcija“ Zelene akcije i Bookse te glasanje publike o najboljem radu. Od pristiglih radova žiri je izabrao 21 najbolji, koji su uvršteni u publikaciju „Homo Climaticum“, prvu zbirku domaće klimatske fikcije. Na festivalu se čitalo 5 odabranih radova te je publika potom glasala za najbolji. Pobijedila je priča „Dobro je“, autora Dejana Šiptara – čestitamo još jednom!

Dan planeta Zemlje (subota, 22.4.) obilježili smo bogatim programom, a teme su bile sjeme, hrana, GMO i globalni sustav hrane.

Kolektiv Hrana, a ne oružje - Zagreb održala je radionicu sakupljanja, kuhanja i dijeljenja besplatne veganske večere koju su polaznici_e festivala imali_e priliku probati.

Osim filmova i radionica, održali smo i tribine. U subotu je tema tribine bilo bacanje hrane. Kao uvod u tribinu, publika je imala priliku pogledati premijeru reportaže Aktivističke grupe Zelene akcije o bacanju hrane na tržnicama i kućanstvima, nakon čega su Marko Košak (Zelena akcija), Zorana Unković (Hrana, a ne oružje - Zagreb) i Antonella Šantek (Humanitarna udruga Fajter) iz raznih aspekata uveli publiku u temu bacanja hrane.

Film „Gazda – Ovo (ni)je film o Ivici Todoriću“, kojeg smo prikazali po drugi put, napunio je cijelu dvoranu kina Tuškanac.

Nakon vrlo ispunjenog drugog dana festivala, večer smo proveli u prostorima Zelene akcije gdje se uz opuštenu atmosferu održao “Zabavni kviz Okolišnog filmskog festivala”.

Zadnji dan festivala tematizirali smo problem plastičnih vrećica i flaširane vode. Zbog hitnosti i važnosti situacije u zagrebačkoj četvrti Savica, tribinu o dostupnosti pitke vode na javnim mjestima smo odgodili te zamijenili novom tribinom pod nazivom “Svi za Savicu, Savica za sve”.

Tribina se bavila aktualnom situacijom u toj četvrti gdje u parku, koji su građani_ke Savice nedavno uspjeli obraniti od plana gradnje velike, nove crkve, Grad Zagreb u predizborno vrijeme misli napraviti „renovaciju“, koja će ujedno i devastirati ovaj već uređeni park te, kako je to po običaju, bez konzultacije stanovnika_ca te četvrti i relevantnih struka.

Zbog toga su nam se na tribini pridružili članovi_ce inicijative Čuvamo naš park (Savica ZA Park) Nena Bakić i Miroslav Poje te Bernard Ivčić iz Zelene akcije koji stručno i aktivistički podupire borbu iniicjative.

Jedan od najzanimljivih popratnih sadržaja na festivalu bio je zasigurno “Ormarić razmjene” koji je tijekom festivala bio pun lijepih i korisnih stvari - od nakita i odjeće do knjiga i društvenih igara. 

Vidimo se i sljedeće godina na petom izdanju festivala! Pozdrav od Aktivističke grupe.

Zahvljujemo našim vrijednim medijskim pokroviteljima_cama: H-AlterRadio StudentLibela.org!

---

Događaj se ostvario u sklopu projekta “School of Sustainability” te uz potporu Centara znanja Zaklade za razvoj civilnog društva te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.