hr en
  • change the contrast
  • change the font

Budućnost Drave!?

Bdrave2

U četvrtak 10.veljače 2005. godine održala se javna tribina u Varaždinu na temu "Budućnost Drave", a u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskih voda - Odsjek Varaždin.

Javna tribina se priredila povodom održavanja izložbe "Život uz Dravu nekad i danas", te su se sudionici tamo okupili prije početka tribine, a s ciljem da se upoznaju s postavom izložbe.

 Sakupio se veliki broj sudionika, preko 100, od kojih je večina bila stanovnika Varaždina i zaljubljenika u rijeku Dravu. Ostale zainteresirane strane, nevladine udruge, korisnici dobara koje pruža Drava, znanstvenici, te mediji, su također bile zastupljene u velikom broju. Uvodna predavanja su prvo održali domačini (Hrvatske vode) i njihove kolege iz HEPa, gdje su i dalje zastupali svoje stavove iskorištavanja resursa rijeke Drave i potrebe za gospodarskim razvojem (dali na račun svega dobroga što Hrvatska ima? op.a.). Nakon toga su uslijedila predavanja od predstavnika Hrvatskih šuma koji smatraju zdravu rijeku izuzetno važnom za zdrav ekosustav poplavnih šuma.

Trbini su prisustvovali i kolege iz Slovenije (Zavod za zaštitu prirode Slovenije i DOPPS) te iz Mađarske (Dravska federacija i WWF Mađarska), koji su također iznijeli svoje mišljenje o stanju Drave i o njenoj svjetloj ili manje svjetloj budučnosti.

Uslijedilo je jedno znanstveno predavanje dr. Tvrtkovića s Prirodoslovnog muzeja iz kojeg smo dobili predođbu o tome kolika je stvarna biološka vrijednost i bogatstvo Dravskog ekosustava (Drava ima veći indeks biološke raznolikosti od Plitvičkih jezera).

Kao predstavnik Zelene akcije, kampanje "Spasimo Dravu" te Dunavskog foruma za okoliš - koji se direktno uključio u kampanju protiv iskopavanja šljunka i kanaliziranja rijeke Drave, održala sam predavanje o nelegalnosti cijele iskorištavačke politike odgovornih institucija (prekršeni hrvatski zakoni, međunarodne konvencije i EU direktive), te sam iznijela naše prijedloge za kako dalje: staviti moratorij na iskapanje i kanalizaciju vodotoka, promjena zakona o vodama u skladu s ostalim zakonima i međunarodnim ugovorima i tek tada realno sagledati situaciju i stvoriti moderne planove upravljanja/gospodarenja vodnim resursima.

Prije nego je započela rasprava, dogovorena je radna skupina koja je bila zadužena napisati tzv. pro memoria, pismeni trag s tribine jer smo znali da do zajedničkih zaključaka nećemo doći.

Rasparava je bila bučna, pretežno su bili prisutni demanti i "ispravke netočnog navoda", a bilo je i osobnih prozivanja, pa čak i vrijeđanja (da udruge, tj. ja, laprdam! u Klaičevom riječniku stranih riječi,ova riječ nije navedena OP.webmaster).

Kako bi napokon počeli zajedno raditi i razmišljati o zajedničkoj, zdravoj budućnosti RIJEKE Drave, ovakvi načini komuniciranja su nužni, te stoga zahvaljujem organizatorima što su nam dali priliku da se sastanemo i progovorimo o problemima koje nas muče.

Irma Popović
Zelena akcija
DEF Hrvatska

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.