hr en
  • change the contrast
  • change the font

Bilten br. 10/2003, Listopad 2003.

U listopadu mjesecu primili smo 90 prijava građana.

Došlo je vrijeme jeseni, prehlada i vitamina C, a građani Zagreba, pa čak i Hrvatske i dalje neumorno zovu naš telefonski broj. Čovjek bi pomislio da će listopad biti malo tiši od mjeseca rujna ali ne. Ne može se a ne primjetiti spektar boja koji nas okružuje. Pogledajte samo kroz prozor i možda umjesto olupina i deponija vidite crveno i auto lišće okupano jesenskim prohladnim suncem, kao ja sada. U listopadu mjesecu primili smo 90 prijava građana.

Najčešće su građani prijavljivali otpad, za razliku od mjeseca rujna, gdje su najčešće prijavljivali problem gradnje. No, i u mjesecu listopadu se često pojavljivao problem gradnje. Npr. građani Jablanca i nevladina ekološka udruga Eko Senj pokušavaju spasiti svoje mjesto od namjera proširenja trajektne luke u Jablancu. Traže da se trajektna luka preseli u uvali Stinica, umjesto daljnje devastacije njihova mjesta trajektnim prometom. Zelena akcija potpuno podržava njihove zahtjeve.

Građani su nas jako hvalili prošli mjesec preko medija i preko telefona. Pohvale građana nam daju poticaja za daljnji rad. Evo nekoliko primjera. Nekoliko građana je preko Hrvatskog radija na 1. programu u emisiji Otvorena srijeda, gdje je tema bila glomazni otpad, pohvalilo rad Zelenog telefona. Gospodin Milan Škugor iz Šibenika, zahvaljuje na svemu što smo do sada napravili i najavljuje svoj dolazak u Zagreb da nam osobno zahvali. Volimo vas zbog toga, i samo nas i dalje hvalite, i vjerujte da smo presretni kada ste zadovoljni i kada vam možemo pomoći.

Zrak

* Krojački obrt "Dana" iz Velike Gorice, svake zime pali otpatke od tekstila. Građani se žale na jaki smrad.
* Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca i dalje smradovima guši građane.

Zelenilo

* Na Rebru su srušena 60 - 70 godina stara zaštićena stabla. Uništen je cijeli park.
* Na maloj zelenoj površini ispred Sheratona parkiraju se automobili.
* U Lovničkoj ulici radi se kanalizacija za industrijske otpadne vode. Cijevi se polažu kroz park, tako da se ruše 15-20 godina stari borovi.
* Na Pantovčaku kod k. br. 182, vozači svoje automobile parkiraju na zelenim površinama. Najčešće tamo parkira Alfa Romeo registarski oznaka ZG 4855 A. Uništena su već dva zimzelena grma.
* U noći sa 19. 11. na 20. 11. ispred NIK-a u Radničkoj cesti posječeno je nekoliko starih borova.

Otpad

* Na Kozari boku, ispred tvornice "Elka", nalazi se zelena površina koja je puna sitnih otpadaka (boce, papiri).
* U Aveniji Vjećeslava Holjevca prije Zahradnikove ulice, počeo se stvarati divlji deponij. Građani su zvali komunalno redarstvo u Novom Zagrebu, ali se građani boje da će se tamo otpad i dalje navoziti.
* Na Ravnicama, na lijevoj strani teniskog centra Maksimir, nalazi se zapaljen kontejner za staklo.
* U Štefanovečkoj ulici od k.br. 71 trebalo bi počistiti nogostup jer je pun piljevine od električnih stupova koje je Elektra pilila.
* U Donjoj Dubravi na privatnom zemljištu, istovareno je 10 šlepera starih guma.
* Na uglu Horvaćanske i Tina Ujevića nalazi se glomazni otpad.
* Građani Pešćenice - Žitnjak presretni su i najljepše zahvaljuju na uklanjanju otpada kod Hladnjače.
* U Ježevskoj ulici na Pešćenici nalazi se zapaljen kontejner za papir.
* Na uglu Bosanske i Hercegovačke nalazio se prevrnuti pun kontejner za papir. Nakon naše prijave kontejner je ispravljen isti dan. Pohvala Uniji Novi.
* Žuti kontejner za PET ambalažu u Ivanićgradskoj kod DM-a, često je prepun plastične ambalaže. Možda bi uz postojeća dva kontejnera trebalo postaviti još koji kontejner.
* Na tri lokacije (a, b i c) u Petruševcu nalaze se odlagališta divljih deponija otpada. Na lokaciji "a" otpad odlaže poduzeće GRAMONT, na lokaciji "b" građani, a lokacija "c" je stara deponija otpada (ostatka od recikliranja papira) Tvornice papira PAN. Na lokaciji "c" mjesecima neprekidno tinja otpad i širi se dim u okoliš. U akciji su bili i vatrogasci ali se tinjanje nastavilo, čak i za vrijeme i nakon jakih kiša.
* Zgrada u Horvaćanskoj cesti k.br. 25, ima premalo kontejnera za otpad. U sklopu zgrade nalaze se kafići i dućani. Ako građani žele više kontejnera za otpad, predstavnik zgrade mora napisati dopis Čistoći, Služba za odvoz kućnog otpada.

Zelenilo

* U ulici I Banjalučka k.br. 13, Željko Crnogorac zabio je velike čavle u brezu, koja se nalazi na javnoj površini. Čavli drže palete koje su naslonjene na tu istu brezu.
* 9. listopada građani su zvali ZT i žalili se na najavljenu sječu jablanova u Božidarevićevoj ulici. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode rekli su, da će se jedan dio jablanova sjeći, jedan dio jablanova će se prikraćivati i predviđena je nova sadnja u odnosu 2 naprama 1 u korist sadnje.
* Kod atomskog skloništa u Folnegovićevom naselju, posječeno je grmlje i nekoliko stabala radi izgradnje parkirališta.

Razno

* Građane zanima da li smo povezani s strankom Zelenih? Odgovor je: Zelena akcija nema veze s nijednom političkom strankom.
* Telefonski broj i adresa ekološke udruge u Sisku: 044/547 188, Ulica Kralja Tomislava 26, Sisak
* Metropolis media d.o.o. mijenjala je dva reklamna stupa na Horvaćanskoj i pritom su skinuli štitnike za rasvjetu. Građani traže da se štitnici postave natrag jer rasvjeta sada tuče direktno u zgradu.

Olupine

* Preko puta ul. Pivske i Tarske (Dubrava Donja), na livadi, nalazi se smeđa olupina automobila bez registracije, bez farova i bez "stop svjetla".
* Olupina Renaulta 4, crvene boje nalazi se ispred Turopoljske k.br. 26. Olupina je puna otpada.

Vode

* U ulici Fratrovac na k.br. 38 nalazi se crkva i sjemenište. U krugu crkve i sjemeništa nešto se gradi i sav građevinski otpad baca se u potok, kojeg više nema jer je zatrpan. Nakon naše prijave nadležnoj službi, franjevci su obećali da će sve sanirati i da će okoliš oko samostana biti puno ljepši nego što je bio do sada.
* U Privlaci (Vinkovci) susjed ima četiri kamiona za odvoz otpada i svaki čas ih pere ispred kuće. Pošto nema odvoda smrad je nepodnošljiv.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.