hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 10/2003, Listopad 2003.

U listopadu mjesecu primili smo 90 prijava građana.

Došlo je vrijeme jeseni, prehlada i vitamina C, a građani Zagreba, pa čak i Hrvatske i dalje neumorno zovu naš telefonski broj. Čovjek bi pomislio da će listopad biti malo tiši od mjeseca rujna ali ne. Ne može se a ne primjetiti spektar boja koji nas okružuje. Pogledajte samo kroz prozor i možda umjesto olupina i deponija vidite crveno i auto lišće okupano jesenskim prohladnim suncem, kao ja sada. U listopadu mjesecu primili smo 90 prijava građana.

Najčešće su građani prijavljivali otpad, za razliku od mjeseca rujna, gdje su najčešće prijavljivali problem gradnje. No, i u mjesecu listopadu se često pojavljivao problem gradnje. Npr. građani Jablanca i nevladina ekološka udruga Eko Senj pokušavaju spasiti svoje mjesto od namjera proširenja trajektne luke u Jablancu. Traže da se trajektna luka preseli u uvali Stinica, umjesto daljnje devastacije njihova mjesta trajektnim prometom. Zelena akcija potpuno podržava njihove zahtjeve.

Građani su nas jako hvalili prošli mjesec preko medija i preko telefona. Pohvale građana nam daju poticaja za daljnji rad. Evo nekoliko primjera. Nekoliko građana je preko Hrvatskog radija na 1. programu u emisiji Otvorena srijeda, gdje je tema bila glomazni otpad, pohvalilo rad Zelenog telefona. Gospodin Milan Škugor iz Šibenika, zahvaljuje na svemu što smo do sada napravili i najavljuje svoj dolazak u Zagreb da nam osobno zahvali. Volimo vas zbog toga, i samo nas i dalje hvalite, i vjerujte da smo presretni kada ste zadovoljni i kada vam možemo pomoći.

Zrak

* Krojački obrt "Dana" iz Velike Gorice, svake zime pali otpatke od tekstila. Građani se žale na jaki smrad.
* Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca i dalje smradovima guši građane.

Zelenilo

* Na Rebru su srušena 60 - 70 godina stara zaštićena stabla. Uništen je cijeli park.
* Na maloj zelenoj površini ispred Sheratona parkiraju se automobili.
* U Lovničkoj ulici radi se kanalizacija za industrijske otpadne vode. Cijevi se polažu kroz park, tako da se ruše 15-20 godina stari borovi.
* Na Pantovčaku kod k. br. 182, vozači svoje automobile parkiraju na zelenim površinama. Najčešće tamo parkira Alfa Romeo registarski oznaka ZG 4855 A. Uništena su već dva zimzelena grma.
* U noći sa 19. 11. na 20. 11. ispred NIK-a u Radničkoj cesti posječeno je nekoliko starih borova.

Otpad

* Na Kozari boku, ispred tvornice "Elka", nalazi se zelena površina koja je puna sitnih otpadaka (boce, papiri).
* U Aveniji Vjećeslava Holjevca prije Zahradnikove ulice, počeo se stvarati divlji deponij. Građani su zvali komunalno redarstvo u Novom Zagrebu, ali se građani boje da će se tamo otpad i dalje navoziti.
* Na Ravnicama, na lijevoj strani teniskog centra Maksimir, nalazi se zapaljen kontejner za staklo.
* U Štefanovečkoj ulici od k.br. 71 trebalo bi počistiti nogostup jer je pun piljevine od električnih stupova koje je Elektra pilila.
* U Donjoj Dubravi na privatnom zemljištu, istovareno je 10 šlepera starih guma.
* Na uglu Horvaćanske i Tina Ujevića nalazi se glomazni otpad.
* Građani Pešćenice - Žitnjak presretni su i najljepše zahvaljuju na uklanjanju otpada kod Hladnjače.
* U Ježevskoj ulici na Pešćenici nalazi se zapaljen kontejner za papir.
* Na uglu Bosanske i Hercegovačke nalazio se prevrnuti pun kontejner za papir. Nakon naše prijave kontejner je ispravljen isti dan. Pohvala Uniji Novi.
* Žuti kontejner za PET ambalažu u Ivanićgradskoj kod DM-a, često je prepun plastične ambalaže. Možda bi uz postojeća dva kontejnera trebalo postaviti još koji kontejner.
* Na tri lokacije (a, b i c) u Petruševcu nalaze se odlagališta divljih deponija otpada. Na lokaciji "a" otpad odlaže poduzeće GRAMONT, na lokaciji "b" građani, a lokacija "c" je stara deponija otpada (ostatka od recikliranja papira) Tvornice papira PAN. Na lokaciji "c" mjesecima neprekidno tinja otpad i širi se dim u okoliš. U akciji su bili i vatrogasci ali se tinjanje nastavilo, čak i za vrijeme i nakon jakih kiša.
* Zgrada u Horvaćanskoj cesti k.br. 25, ima premalo kontejnera za otpad. U sklopu zgrade nalaze se kafići i dućani. Ako građani žele više kontejnera za otpad, predstavnik zgrade mora napisati dopis Čistoći, Služba za odvoz kućnog otpada.

Zelenilo

* U ulici I Banjalučka k.br. 13, Željko Crnogorac zabio je velike čavle u brezu, koja se nalazi na javnoj površini. Čavli drže palete koje su naslonjene na tu istu brezu.
* 9. listopada građani su zvali ZT i žalili se na najavljenu sječu jablanova u Božidarevićevoj ulici. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode rekli su, da će se jedan dio jablanova sjeći, jedan dio jablanova će se prikraćivati i predviđena je nova sadnja u odnosu 2 naprama 1 u korist sadnje.
* Kod atomskog skloništa u Folnegovićevom naselju, posječeno je grmlje i nekoliko stabala radi izgradnje parkirališta.

Razno

* Građane zanima da li smo povezani s strankom Zelenih? Odgovor je: Zelena akcija nema veze s nijednom političkom strankom.
* Telefonski broj i adresa ekološke udruge u Sisku: 044/547 188, Ulica Kralja Tomislava 26, Sisak
* Metropolis media d.o.o. mijenjala je dva reklamna stupa na Horvaćanskoj i pritom su skinuli štitnike za rasvjetu. Građani traže da se štitnici postave natrag jer rasvjeta sada tuče direktno u zgradu.

Olupine

* Preko puta ul. Pivske i Tarske (Dubrava Donja), na livadi, nalazi se smeđa olupina automobila bez registracije, bez farova i bez "stop svjetla".
* Olupina Renaulta 4, crvene boje nalazi se ispred Turopoljske k.br. 26. Olupina je puna otpada.

Vode

* U ulici Fratrovac na k.br. 38 nalazi se crkva i sjemenište. U krugu crkve i sjemeništa nešto se gradi i sav građevinski otpad baca se u potok, kojeg više nema jer je zatrpan. Nakon naše prijave nadležnoj službi, franjevci su obećali da će sve sanirati i da će okoliš oko samostana biti puno ljepši nego što je bio do sada.
* U Privlaci (Vinkovci) susjed ima četiri kamiona za odvoz otpada i svaki čas ih pere ispred kuće. Pošto nema odvoda smrad je nepodnošljiv.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.