hr en
  • change the contrast
  • change the font

Avangardne i bezvremenske kolekcije na prvoj održivoj modnoj reviji u Hrvatskoj

Cover web  4

Zelena akcija uspješno je organizirala prvu održivu modnu reviju u Hrvatskoj naziva “Razodjeni brzu modu”!

Revija je održana u sklopu “Dana održive mode” 7. prosinca u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu u suradnji sa Školom za modu i dizajn, socijalnom zadrugom Humana Nova, kreativnim kolektivom ArtiZanat i zagrebačkim dućanom Mango Sticky Rice Vintage, a uz potporu Goethe Instituta i Austrijskog kulturnog foruma.

Kao što su organizatorice i obećale u najavi, ovaj događaj bio je i više od same modne revije. “Stvorile smo prostor za upoznavanje, povezivanje, učenje i inspiraciju različitih zajednica: umjetnica_ka, kreatora_ica, stilistica, aktivistkinja koje povezuje ljubav prema stilu i kreacijama te strast prema očuvanju planeta i izgradnji pravednijeg društva”, istaknule su organizatorice.

Na pisti se izmijenilo nekoliko održivih modnih kolekcija, a nakon sjajnih nastupa modela, od kojih je nekolicina bila debitantska, voditeljice su razgovarale s predstavnicama naših suradnika kako bi publika dobila priliku čuti neke zanimljivosti vezane uz samu kolekciju ili njezine kreatore_ice.

Modni tehničari_ke i dizajneri_ce iz Škole za modu i dizajn predstavili su zero waste kolekciju koja je posebna i po tome što se može posuditi za posebne prigode, a s učenicama Brunom Munjaković, Lidijom Turkalj i profesoricom Ankicom Flegar razgovarali smo o tome što znači zero waste kolekcija, koliko o tome učenici i učenice uče u školi i koliki je interes za teme održivosti.

Nakon škole je sa svojom capsule kolekcijom nastupila Humana Nova, socijalna zadruga iz Čakovca, već dobro poznata diljem Hrvatske po svojem društvenom poduzetništvu, uključivim i održivim praksama.

Nakon što se publici predstavila jedna jedna takva kolekcija, s Mirelom Pintarić i Majom Virgej Novak razgovarale smo o tome što je ustvari capsule kolekcija i zašto je to održiva modna praksa. Istaknula je kako je važan dio rada Humane Nove redizajn, koji sasvim jasno pokazuje što je sve moguće u proizvodnji odjeće i koja je alternativa ishitrenoj kupnji odjeće na akciji, nepromišljenom bacanju i neodvajanju tekstila. 

ArtiZanat je, očekivano od ovako eklektičnog kolektiva, imao osebujnu kolekciju koja je išla u svim smjerovima - kako stilskim, tako i materijalima i tehničkim, kao i načinima izrade. Sve različitosti savršeno su se uklopile u jedan posve artistički nastup u kojem je publika imala priliku vidjeti kombinaciju odjevnih predmeta, modnih dodataka, i predmeta poput kožnih maski ili chokera.

S Martom Raljević, predstavnicom ArtiZanata,  kasnije smo razgovarale o važnosti rukotvorstva i kreativnosti u zajednici, posebice u kontekstu održivosti i borbe protiv kapitalizma.

Dućan Mango Sticky Rice Vintage pripremio je avangardni spektakl kombinacija jugoslavenske mode iz različitih vremenskih perioda uklopivši ih u iznimno moćne i efektne kombinacije te su nam pokazali povijest kvalitetne mode u njenom bezvremenskom sjaju. Kasnije smo sa Šeilom Mustafić razgovarale o priči iza imena dućana i važnosti vintage-a u održivim modnim praksama.

Sve revije bile su popraćene pozadinskim video projekcijama GROB production, stoga veliko hvala Lani Lehpamer, Ivoru Tamarutu i Ivčo Ružić koji su nam svojim eksperimentalnim video uratcima osigurali umjetničku kvalitetu svjetskih modnih pista. 

U okviru razgovora s umjetnicom i modnom dizajnericom Karolin Braegger koju je moderirala Lea Vene, dotaknule smo se različitih kulturno-političkih praksi aproprijacije kojom se različiti prepoznatljivi znakovi i logotipi koji označavaju luksuz, status, moć isprepliću s trivijalnim, banalnim i svakodnevnim modnim simbolima. Njeni radovi kritički propituju komercijalni modni sistem te nude uvid u umjetničko i dizajnersko stvaranje subverzivnih odjevnih predmeta.

Reviju su u pauzama praćene popratnim sadržajem poput omiljenog nam swap party-a, izložbi tekstilnih instalacija Karolin Braegger i Ivane Stećuk, izložbi postera #StopFastFashion, dio kampanje Friends of the Earth Francuske, štandova izlagača s revije, isprobavanje video-igrice Daily Thread o problemima tekstilnih radnica uoči prvog generalnog štrajka, prikladne glazbe i najiščekvanijeg momenta večeri - natjecanja u izboru najbolje swap kombinacije.

Nagrada za pobjednika_cu bila je poklon bon od Mango Sticky Ricea, poklon paket od Artizanata, poklon paket od Humane Nove, ručno šivana torba i torbice umirovljenog muzealca koji želi ostati anoniman te dvije knjige o borcima i borkinjama za klimatsku pravdu, uz bocu vina.

Ovim događajem smo se nastojale na sve dostupne načine suprotstaviti  potrošačkom društvu i graditi alternativu. 

Završili smo plesno uz DJ-icu Tahikardiju koja nam je ubrzala rad srca i dala nam snage za pospremanje prostora te smo otišle sretne i ispunjene još jednim odličnim događanjem i puno novih poznanstava.

Sve fotografije možete naći na poveznici.

"Dani održive mode" organizirani su uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj "Dana održive mode" u isključivoj je odgovornosti Zelene akcije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba."

 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.