hr en
  • change the contrast
  • change the font

Apel iz Dubrovnika: Jadranu prijete nove naftne platforme

Foto dubrovnik (2)

Danas je u Dubrovniku održana konferencija za medije povodom međunarodne turneje talijanskog broda Goletta Verde, u organizaciji platforme One Adriatic koja ujedinjuje krovne ekološke organizacije u borbi za Jadran bez nafte.

U sklopu povijesne putujuće kampanje za zaštitu mora organizacije Legambiente, brod Goletta Verde plovi obalom Jadrana od Dubrovnika do albanske Vlore. Nakon Dubrovnika brod će posjetiti crnogorski Bar i albansku Vloru, a cilj turneje je ukazati na prijetnje i štetne posljedice bušenja Jadrana zbog nafte vezane za eksploatacijske projekte u Crnoj Gori i Italiji. Neposredna prijetnja dolazi iz Crne Gore.

Crnogorsko podmorje podijeljeno je na 13 operativnih blokova od čega su 4 istražna bloka kod Ulcinja već dodijeljena talijansko-ruskom konzorciju Eni-Novatek. Ugovori sa koncesionarima su potpisani i usvojeni u Parlamentu. Upravo ovih dana Vlada planira potpisivanje novih ugovora s grčkim konzorcijem Energean Oil & Gas za dva istražna bloka čije lokacije još uvijek nisu poznate, a ugovori će također biti poslani u parlamentarnu proceduru.

“Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno obustavi potpisivanje novih ugovora te da uvede moratorij na sva daljnja istraživanja nafte i plina u Crnoj Gori.  Svoj razvoj kao ekološka država trebamo temeljiti  na principima održivog razvoja i turizmu“, izjavila je Milica Kandić iz organizacije Green Home.

“Značajno je naglasiti da stanovništvo primorskih općina Bar i Ulcinj nije adekvatno informirano o programu istraživanja nafte i plina u Crnogorskom podmorju, niti kakve posljedice će ovaj program imati na turizam od kojeg ljudi žive”, dodala je Kandić.

Andrea Štefan, predstavnica organizacije WWF, je u ime koalicija S.O.S. za Jadran izjavila: “Jadran je zbog zatvorenosti i vrlo spore izmjene voda vrlo osjetljivo more, a njegov je krhki ekosustav već sada pod velikim pritiskom. Tražimo od nove Vlade RH da iskoristi svoje prekogranično pravo i od susjednih vlada zatraži jedinstvenu zaštitu Jadranskog mora kao zajedničkog dobra. Jadran je jedan i nitko ga nema pravo ugrožavati. Jednostrane odluke crnogorske ili talijanske Vlade obrazac su ponašanja koji nije u skladu s novom ekonomijom i prelaskom na post-fosilno društvo. Organizacije iz svih zemalja Jadrana ujedinjene su u zaštiti zajedničkog mora, a isto zahtjevamo i od nacionalnih Vlada”.

Predstavnik organizacije Legambiente iz Italije, Mattia Lolli, dodao je: “Jadran je još uvijek pod velikim napadom naftnih kompanija. U Italiji, tvrtka Geo Spectrum želi provesti novo seizmičko istraživanje na području površine 35 000km2,  usprkos velikom protivljenju lokalnih zajednica i regija. Istraživanje će biti napravljeno vrlo štetnom tehnikom ‘zračnih topova’ koja ima snažan utjecaj na ribarstvo i bioraznolikost Jadrana, posebice na sisavce poput dupina i kitova. Takav projekt ostavit će posljedice na obje strane Jadrana, stoga zajedno moramo poduzeti sve da ga zaustavimo”.

Protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu izjasnila se i dubrovačka inicijativa Srđ je naš. Predstavnik inicijative Đuro Capor komentirao je naftni projekt u Crnoj Gori: “Jako je zabrinjavajuće da nakon što je ovakav štetan projekt zaustavljen u Hrvatskoj, samo nekoliko desetaka kilometara od Dubrovnika imamo dijelove Jadrana koji su pod neposrednom prijetnjom novih istražnih radova sa svrhom eksploatacije nafte. Ovi projekti u Crnoj Gori velika su opasnost za Dubrovnik i južnu Dalmaciju jer bi morske struje prenijele zagađenje na hrvatski dio Jadrana. Iskustva s otpadom pokazuju da što god da se dogodi u akvatoriju Crne Gore, more donosi u Dubrovnik”.

Platforma One Adriatic u Dubrovniku je okupila predstavnike krovnih ekoloških organizacija iz zemalja s izlazom na Jadransko more, uključujući WWF, Greenpeace, Zelenu akciju (Friends of the Earth Croatia), Zelenu Istru, Green Home iz Crne Gore te Legambiente iz Italije.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.