hr en
  • change the contrast
  • change the font

11. Okolišni filmski festival na temu rješenja

Off2024 za objava

Aktivistička grupa Zelene akcije vas poziva na 11. E?! - Okolišni filmski festival (OFF) koji će se održati od 24. do 27. travnja u Kinu Kinoteka i Zelenoj akciji. Ulaz na sav sadržaj je besplatan!

Programom OFF-a već cijelo desetljeće nastojimo produbiti naše razumijevanje različitih okolišnih i društvenih kriza, što zna biti dosta deprimirajuće. 

Ove godine fokusiramo se na konkretna rješenja ovih kriza. Ona su lokalna, nacionalna i globalna, ali i praktična, politička i filozofska. 

Na 11. OFF-u očekujte:

  • 13 dokumentarnih filmova
  • biciklistička filmska večer upogonjena “ciklokinom”
  • radionice na temu permakulture i održivog tekstila 
  • zabava razmjene odjeće
  • glazbeno otvorenje s etno bendom Balkalar 
  • program “od malih nogu” za osnovnoškolke_ce
  • rave party iznenađenja!

Festival otvaramo filmom “Rijeka”, filmskim koncertnim djelom koje je nastalo suradnjom redateljice Jennifer Peedom i Australskog komornog orkestra. Film je oda divljini i veličanstvenosti rijeka, uz upozorenje o njihovoj ranjivosti. 

Bavit ćemo se i rješenjima unutar modne industrije i pravnog sustava. Filmovi  “Moda, iz početka” i “Na dobrobit svih” napeti su dokumentarci koji polako otkrivaju teškoće i uspjehe dvoje junaka, modne dizajnerice Amy Powney i njezine prve održive modne kolekcije i Rogera Coxa, pravnika koji je uspješno tužio državu i korporaciju za klimatsku krizu. 

Upoznat ćemo i “Pokret radnika bezemljaša”, jednog od najvećih latinoameričkih društvenih pokreta koji stvara prostore jednakosti, prehrambenog suvereniteta, obrazovanja i dijeljenja za one koji ne posjeduju ništa. 

Jedno od rješenja, koje Okolišni filmski festival uvijek iznova naglašava, su različite vrste aktivističkih praksi, a ove godine će biti razmatrane u dva filma. Planet klaunova upoznaje nas s klaunovima aktivistima koji putuju u mjesta pogođena bolestima, ratom i nedaćama te unose čaroliju i smijeh u živote ljudi u teškim životnim situacijama. Drugi aktivistički film donosi plejadu od sedam mladih protagonista koji nam otkrivaju veličanstven svijet hrabrosti i predanosti za nešto “Veće od sebe samih” - od favela u Riju do udaljenih sela Malavija, od improviziranih čamaca s otoka Lezbosa do indijanskih ceremonija u planinama. 

Pripremili smo i dva tematska bloka filmova. S jedne strane, bavimo se autonomnim prostorima koji su često središta kulture i alternativne scene i predstavljaju otpor kapitalističkom sustavu. S druge strane, istražujemo načine na koje možemo raditi i surađivati s prirodnim elementima. Upoznajemo mlade avanturiste koji robu i pakete dostavljaju putem rijeke, jedrenjaka i vjetra, kao i inspirativne projekte, zajednice i obitelji s cijelog Balkana, koji dijele svoja iskustva prirodne gradnje i života u simbiozi s prirodom. U istom bloku upoznajemo se sa svijetom gljiva, često zanemarenim, a ključnim za zdravlje tla.

Festival zatvaramo višestruko nagrađivanim dokumentarcem, “Sve što diše”, redatelja Shaunaka Sena. Film govori o dvojici braće u jednom od najmnogoljudnijih gradova svijeta, koji posvećuju živote donkihotovskom nastojanju spašavanja crne lunje, veličanstvene ptice grabljivice koja je ključna za ekosustav New Delhija. Ovim poetičnim i meditativnim filmom podvlačimo zajednički nazivnik ovogodišnjeg izdanja, ideju da se rješenja, solidarnost i herojstvo pronalaze i u najtežim situacijama. 

Detaljne opise filmova i popratnog programa pronađite na službenoj stranici festivala i Facebook događaju.

___

Festival je financiran sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili AMPEU. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.