hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

11. Okolišni filmski festival na temu rješenja

Off2024 za objava

Aktivistička grupa Zelene akcije vas poziva na 11. E?! - Okolišni filmski festival (OFF) koji će se održati od 24. do 27. travnja u Kinu Kinoteka i Zelenoj akciji. Ulaz na sav sadržaj je besplatan!

Programom OFF-a već cijelo desetljeće nastojimo produbiti naše razumijevanje različitih okolišnih i društvenih kriza, što zna biti dosta deprimirajuće. 

Ove godine fokusiramo se na konkretna rješenja ovih kriza. Ona su lokalna, nacionalna i globalna, ali i praktična, politička i filozofska. 

Na 11. OFF-u očekujte:

  • 13 dokumentarnih filmova
  • biciklistička filmska večer upogonjena “ciklokinom”
  • radionice na temu permakulture i održivog tekstila 
  • zabava razmjene odjeće
  • glazbeno otvorenje s etno bendom Balkalar 
  • program “od malih nogu” za osnovnoškolke_ce
  • rave party iznenađenja!

Festival otvaramo filmom “Rijeka”, filmskim koncertnim djelom koje je nastalo suradnjom redateljice Jennifer Peedom i Australskog komornog orkestra. Film je oda divljini i veličanstvenosti rijeka, uz upozorenje o njihovoj ranjivosti. 

Bavit ćemo se i rješenjima unutar modne industrije i pravnog sustava. Filmovi  “Moda, iz početka” i “Na dobrobit svih” napeti su dokumentarci koji polako otkrivaju teškoće i uspjehe dvoje junaka, modne dizajnerice Amy Powney i njezine prve održive modne kolekcije i Rogera Coxa, pravnika koji je uspješno tužio državu i korporaciju za klimatsku krizu. 

Upoznat ćemo i “Pokret radnika bezemljaša”, jednog od najvećih latinoameričkih društvenih pokreta koji stvara prostore jednakosti, prehrambenog suvereniteta, obrazovanja i dijeljenja za one koji ne posjeduju ništa. 

Jedno od rješenja, koje Okolišni filmski festival uvijek iznova naglašava, su različite vrste aktivističkih praksi, a ove godine će biti razmatrane u dva filma. Planet klaunova upoznaje nas s klaunovima aktivistima koji putuju u mjesta pogođena bolestima, ratom i nedaćama te unose čaroliju i smijeh u živote ljudi u teškim životnim situacijama. Drugi aktivistički film donosi plejadu od sedam mladih protagonista koji nam otkrivaju veličanstven svijet hrabrosti i predanosti za nešto “Veće od sebe samih” - od favela u Riju do udaljenih sela Malavija, od improviziranih čamaca s otoka Lezbosa do indijanskih ceremonija u planinama. 

Pripremili smo i dva tematska bloka filmova. S jedne strane, bavimo se autonomnim prostorima koji su često središta kulture i alternativne scene i predstavljaju otpor kapitalističkom sustavu. S druge strane, istražujemo načine na koje možemo raditi i surađivati s prirodnim elementima. Upoznajemo mlade avanturiste koji robu i pakete dostavljaju putem rijeke, jedrenjaka i vjetra, kao i inspirativne projekte, zajednice i obitelji s cijelog Balkana, koji dijele svoja iskustva prirodne gradnje i života u simbiozi s prirodom. U istom bloku upoznajemo se sa svijetom gljiva, često zanemarenim, a ključnim za zdravlje tla.

Festival zatvaramo višestruko nagrađivanim dokumentarcem, “Sve što diše”, redatelja Shaunaka Sena. Film govori o dvojici braće u jednom od najmnogoljudnijih gradova svijeta, koji posvećuju živote donkihotovskom nastojanju spašavanja crne lunje, veličanstvene ptice grabljivice koja je ključna za ekosustav New Delhija. Ovim poetičnim i meditativnim filmom podvlačimo zajednički nazivnik ovogodišnjeg izdanja, ideju da se rješenja, solidarnost i herojstvo pronalaze i u najtežim situacijama. 

Detaljne opise filmova i popratnog programa pronađite na službenoj stranici festivala i Facebook događaju.

___

Festival je financiran sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili AMPEU. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.