hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija zahtjeva od Svjetske banke da prestane financirati projekte na fosilna goriva.

Slika za clanak

Zelene akcija je danas (1. ožujka) pozvala Svjetsku banku da prestane financirati projekte na fosilna goriva, i to kratkim aktivističkim filmićem i pismom koje je danas uručeno predstavnicima Svjetske banke. Zelena akcija se tako uključila u Međunarodni dan akcije koji obuhvaća manifestacije i simultanu on-line akciju diljem svijeta.

Aktivistički video s ove akcije možete pogledati ovdje:
http://www.youtube.com/watch?v=J4JYFXjgOI0

Svjetska banka posljednjih nekoliko godina uporno povećava kreditiranje za fosilna goriva pa je tako od 2007. među projektima u energetici osigurala čak 6.6 milijardi USD za projekte s ugljenom. Banka je trenutno u fazi revidiranja svoje energetske strategije, što civilne organizacije vide kao priliku da Banka promijeni smjer te se koncentrira na financiranje energetske učinkovitosti i decentraliziranih obnovljivih sustava.

Najkontroverzniji projekt Svjetske banke zadnjih godina je termoelektrana Medupi u Južnoafričkoj Republici, koja je snagom 4800 MW (za usporedbu, to je skoro kao 15 naših Plomina 1 i 2 zajedno) jedna od najvećih elektrana na ugljen na svijetu, a koju Banka podupire kreditom od 3.75 milijardi USD. Medupi će tešku industriju u vlasništvu multinacionalnih korporacija opskrbljivati strujom po nerealno niskim cijenama, dok će lokalnom stanovništvu računi za struju porasti za oko 170% kako bi se nadoknadili stvarni troškovi elektrane.

Luka Tomac, koordinator Zelene akcije za klimatske promjene, prokomentirao je: “Istina je da je Svjetska banka povećala financiranje za obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost, ali to jednostavno nije dovoljno. Izgradnja velikih termoelektrana na ugljen za mnoge države znači da će desetljećima ostati zarobljene u gospodarstvu intenzivno ovisnom o prljavoj tehnologiji i da će im biti gotovo nemoguće smanjiti emisije CO2 da bi ispunile dugoročne ciljeve za ublažavanje klimatskih promjena.”

Dodao je i slijedeće: “Ako Svjetska banka stvarno namjerava postići svoje zadane ciljeve, a to su – iskorijeniti siromaštvo i pridonijeti zaustavljanju klimatskih promjena, trebala bi sad iskoristiti priliku koju predstavlja revizija vlastite energetske strategije te konačno zaustaviti kreditiranje za fosilna goriva.”

Kontakt:
Gordana Dragičević, 01 4646008

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.