hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija predstavila nove analize o sustavima za ponovnu uporabu

Za web za 1

Na online radionici, koju je Zelena akcija organizirala u sklopu kampanje #WeChooseReuse, predstavljena su najnovija istraživanja na teme ekonomike ponovne uporabe i ekološke analize prelaska na sustave za ponovnu uporabu u RH.

Radionica naziva “Sustavi za ponovnu uporabu u RH - prilike i prednosti'' održana je u srijedu 31. ožujka te je bila prvenstveno namijenjena poduzetnicima_cama, ali su na njoj sudjelovali i predstavnici_e tijela javne vlasti, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

Cilj je bio predstaviti dvije nove analize koje su izradili Marijan Galović iz Galović savjetovanja, tvrtke specijalizirane za projektiranje ekološki prihvatljivih sustava gospodarenja resursima te izv. prof. dr. sc. Lidija Runko Luttenberger, znanstvene savjetnice na Studiju politehnike Sveučilišta u Rijeci. U ekološkoj analizi iznijeti su problemi s kojima se suočavamo u prekomjernom korištenju jednokratne plastike, dok su u ekonomskoj analizi predstavljeni primjeri dobre prakse. Kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj, s nama je svoje iskustvo podijelio poduzetnik Eduard Kalčić iz tvrtke CupUp System koji se bavi uslugom ponovne uporabe čaša za napitke. Putem online alata za vođenje radionica detektirali su se konkretni izazovi i/ili sustavne prepreke s kojima se poduzetnici_e suočavaju kako bi se upotpunili zahtjevi prema donositeljima odluka na nacionalnoj razini.

Jedan od glavnih zaključaka radionice je da kružno gospodarstvo može rasti i napredovati samo ako postoje poticaji za nagrađivanje prevencije, ponovne uporabe i pripreme za ponovnu uporabu te ako se uspostavljaju destimulativni čimbenici koji obeshrabruju linearne obrasce potrošnje i kontinuirano pretjerano fokusiranje na recikliranje. Potrebna je sustavna revizija "uobičajenog poslovanja" kao i snažni poticaji za osnaživanje novih poslovnih modela potrošnje i proizvodnje koji sprečavaju otpad na izvoru i daju prednost ponovnoj uporabi.

Snimku radionice možete pogledati na YouTube kanalu Zelene akcije.

Analizu “Ekonomika ponovne uporabe” pronađite ovdje, a Ekološku analizu prelaska na sustave za ponovnu uporabu u RH ovdje.

Ako još niste, potpišite peticiju #WeChooseReuse na poveznici.

Dokumenti

Analiza: ekonomika ponovne uporabe

PDF 1.17 MB

Ekološka analiza prelaska na sustave za ponovnu uporabu u RH

PDF 555 KB

Prezentacija: ekonomika ponovne uporabe

PDF 1.02 MB

Prezentacija: ekološka analiza prelaska na sustave za ponovnu uporabu u RH

PDF 5.69 MB

Prezentacija: CupUp koncept

PDF 1.98 MB

Prezentacija: CupUp 'kava za van'

PDF 740 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.