hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zbog šlamperaja srušeno 5 stabala u Gajevoj

Nakon što smo se jutros usprotivili namjeri grada Zagreba da sruši 16 stabala u Gajevoj ulici, u javnosti je bilo mnogo neslužbenih informacija o sudbini ovog drvoreda. U konačnici smo javnim pritiskom većinu stabala spasili, ali srušeno ih je 5 uz neslužbeno obrazloženje kako im je korijenje bilo oštećeno tijekom radova na rekonstrukciji Gajeve ulice te da su zbog toga predstavljala opasnost za građane.

Uvjereni smo kako do ovoga ne bi došlo da je projekt rekonstrukcije Gajeve napravljen kvalitetnije i da su se tijekom izvođenja projekta i poštivale mjere Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Kako smo se i sami na licu mjesta mogli uvjeriti, osnovni je  problem što je tijekom izvođenja radova nogostup spušten te su stabla s korijenjem ostala „previsoko“, odnosno  20-ak centimetara uzdignuta u odnosu na okolni teren. Ili nikoga od odgovornih nije bilo briga za to u fazi definiranja projekta rekonstrukcije, ili su toliko površni i nestručni da nisu niti zamijetili ovako bitan detalj. Kao krajnji rezultat šlamperaja i nebrige pokazala se namjera da se posijeku gotova sva stabla u Gajevoj ulici  iako bi bilo višestruko isplativije da se uz malo truda pokušalo popraviti šteta koju su svojom nestručnošću napravili. Nakon jutrošnjeg pritiska Zelene akcije, Grad je ipak odlučio sačuvati većinu stabala, iako odgovorni ponovno nisu uložili dostatan napor da pokušaju očuvati cijeli drvored već su brzinskom procjenom utvrdili da se ne isplati spašavati 5 stabala te da ih treba rušiti.

Zahtijevamo da se ovaj slučaj istraži i da se kazne odgovorni. Jer, iako smo spasili većinu stabala, i ovih 5 je moglo ostati na svom mjestu da su nadležni gradski uredi bolje provodili nadzor nad radovima te osigurali poštivanje svih propisanih mjera. Ovako, ne samo da će drvored u Gajevoj još godinama biti „okljašten“ i da neće u punom smislu ispunjavati svoju funkciju, nego je nanesena i direktna materijalna šteta, odnosno napravljen je dodatan trošak sječe stabala i odvoza drvene građe te trošak dopreme i sadnje mladica. Još jednom imamo situaciju da je zbog ustaljenog šlamperaja u upravljanju Zagrebom u mandatima gradonačelnika Bandića nanesena šteta za građane. Iako je takav način vođenja gradskih politika na žalost postao pravilo, a ne iznimka, nadamo se da je ovaj slučaj u Gajevoj ulici posljednji.

Kontakt:
Enes Ćerimagić, 099/314 9625
 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.