hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike

(c) matej kozic

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su povodom međunarodnog Dana bez plastičnih vrećica održali kreativan performans ispred Importanne centra u Zagrebu. Prikazom restorana “Bon Aplastiqué”, u kojem je gostima servirana hrana od plastike, simbolično su ukazali na činjenicu da sve više jedemo i pijemo plastiku, a da toga nismo ni svjesni, što dugoročno može imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje. Aktivisti_kinje su istaknuli i transparent s porukom “Jelo i pilo nekada plastično nije bilo”.

Naime, znanstveno je dokazano da osim na okoliš, klimatske promjene i životinje, plastika ima negativan utjecaj i na ljudsko zdravlje. Mikroplastika, koja nastaje razgradnjom plastičnih proizvoda, dospijeva u hranu i vodu koju konzumiramo. “Taj je podatak alarmantan kao i činjenice da brojne životinje ugibaju od plastike te da će do 2050. u moru biti više plastike nego ribe. Poruka je jasna – trebamo prestati koristiti jednokratne plastične proizvode”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

U prosincu 2018. godine, Europska Unija je donijela Direktivu za smanjenje određenih plastičnih proizvoda i dala rok državama članicama do srpnja 2021. godine da transponiraju Direktivu u nacionalno zakonodavstvo te osiguraju provedbu konkretnih mjera za smanjenje zagađenja.

Umjesto da bude ambicioznije od EU, čime bi pokazalo svoju brigu za okoliš i društvo, Ministarstvo okoliša nije učinilo ništa, već nijemo iščekuje krajnji rok za propisivanje mjera. Istovremeno, situacija eskalira, što dokazuje i znanstveno istraživanje o tome da je Jadransko more među tri najzagađenija u Europi. “Ministarstvo zaštite okoliša bi trebalo hitno početi djelovati po pitanju zagađenja plastikom. No s obzirom na dosadašnje iskustvo, ovo bi se ministarstvo trebalo preimenovati u Ministarstvo za štetu okolišu”, komentirao je Košak.

Sukladno odredbama EU propisa, u Hrvatskoj se do 2025. godine potrošnja plastičnih vrećica mora smanjiti 10 puta u odnosu na danas, a plastične vrećice se od prošle godine više  ne smiju dijeliti besplatno (osim tankih za povrće i voće). Također, od sredine iduće godine trgovine moraju s polica izbaciti određene plastične proizvode poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, posudica za hranu te poduzeti i brojne druge mjere. “Umjesto da provode mjere, većina trgovaca i industrija slijede primjer inertnog ministarstva, a inspekcija ne reagira na pritužbe građana i građanki. Budući ministar zaštite okoliša mora pokazati odlučnost u borbi protiv zagađenja plastikom, osigurati da zakonski propisi kažnjavaju onečiščivače, stimuliraju proizvodnju održivih alternativa te potiču ponovnu uporabu umjesto jednokratnog korištenja proizvoda”, zaključio je Košak.

Zelena akcija ovim performansom najavljuje i niz aktivnosti kojima će obilježiti “Srpanj bez plastike” s ciljem edukacije javnosti i vršenja pritiska na donositelje odluka da unaprijede postojeće zakonske propise i ubrzaju provođenje mjera.

Cijela fotogalerija s akcije nalazi se ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.