FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Zelena akcija pokreće kampanju 'Srpanj bez plastike' Najava

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, četvrtu godinu zaredom poziva vas da se pridružite kampanji “Srpanj bez plastike”.
Cover_web_novo_3

Iz godine u godinu situacija sa zagađenjem plastikom se pogoršava, a usprkos iznimnim naporima civilnog društva i povećanoj svijesti javnosti, proizvodnja jednokratne plastike i dalje raste. Pandemija koronavirusa tu situaciju još je dodatno pogoršala te se danas suočavamo s novim problemom zagađenja uzrokovanog neodgovornim postupanjem s iskorištenim zaštitnim maskama koje, kao i ostali jednokratni predmeti, često završavaju u okolišu gdje se dugogodišnjim raspadanjem razlažu na mikroplastiku koja predstavlja novi problem za ljudsko zdravlje. Problematiku unošenja mikroplastike u organizam tematizirat ćemo atraktivnim performansom koji će se održati u petak 3.7. povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica. Time ćemo otvoriti aktivnosti u sklopu “Srpnja bez plastike” koji se obilježava diljem svijeta u sklopu kampanje Break Free From Plastic pokreta.

U sklopu kampanje održat će se mnoštvo aktivnosti s ciljem osvještavanja i edukacije javnosti o štetnom utjecaju proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih materijala na okoliš, ljudsko zdravlje, klimatske promjene, kao i društvo općenito. Osim o štetnosti, javnost će se educirati i o rješenjima i alternativi korištenju jednokratne plastike. 

Nadležne institucije, trgovci i industrija nonšalantno promatraju eskalirajuću situaciju jer smatraju da problem nije toliko izražen u Hrvatskoj ili se pak povode raznim  interesima. Stoga ćemo vršiti pritisak i na buduću Vladu da što prije transponira Direktivu o jednokratnoj plastici u hrvatsko zakonodavstvo, da bude što ambicioznija u postavljanju ciljeva smanjenja proizvodnje i potrošnje jednkratne plastike, propiše konkretne mjere te potiče sustave za ponovnu uporabu.

---------------------------------------------

                     PROGRAM "SRPNJA BEZ PLASTIKE"   

Performans i konferencija za medije; Glavni kolodvor, 10:00 sati   

  • SRIJEDA (8.7.2020.)

Webinar u suradnji s Greenepeace Hrvatska: "Brand audit" - tko su glavni krivci za zagađenje plastikom?; zoom platforma,  18:00 sati (za radionicu se prijavite ispunjavanjem obrasca do 7.7. do kraja dana te će vam zoom link biti poslan na e-mail par sati prije početka održavanja webinara).

Radionica kreativnog razmišljanja i izrade predmeta od iskorištene jednokratne plastike u suradnji s Art Park Zagreb; Park Ribnjak, 19:00 sati (za radionicu se prijavite ispunjavanjem obrasca do 13.7. do kraja dana)

Performans "Plastična večera" u suradnji s Art Park Zagreb; Park Ribnjak, 20:30 sati

Projekcija filma "Story of plastic" u suradnji s Art Park Zagreb; Park Ribnjak, 21:00 sati

  • SRIJEDA (22.7.2020)

Performans i konferencija za medije; Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, 10:00 sati


02.07.20. 12:49