hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Usprotivite se daljnjem derogiranju zagrebačkog GUP-a

3d grad zagreb

Na sutrašnjoj sjednici Gradske skuštine Grada Zagreba predlaže se izmjena Odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba. Jedina sadržajna točka najnovije izmjene GUP-a je promjena članka 7. Ova promjena sastoji se u brisanju obaveze izrade cjelovite “Prostornoprogramske studije rekonstrukcije i prometnog sustava središta grada Zagreba”.

Zanimljivo je da je upravo sadržaj prometne studije bio jedan od glavnih razloga povlačenja Generalnog plana sa sjednice od 26. ožujka ove godine i daljnjeg prolongiranja procesa donošenja ovog ključnog gradskog razvojnog dokumenta.

Ova studija treba biti osnovni preduvjet za odgovorno i održivo planiranje središnjeg prostora grada. Uklanjanje obaveze izrade ove studije značilo bi da Gradska uprava nastavlja paušalno procjenjivati potrebne zahvate, zanemarujući njihovu stvarnu potrebu i interes građana. Time bismo bili prepušteni arbitrarnom i netransparentnom upravljanju gradske jezgre, a cijeli proces provedbe planova ostavljen je na samovolju gradske uprave i investitora. U nekoliko prošlih, a i najavljenih verzija generalnog plana mogli smo svjedočiti proturječnoj i nedosljednoj politici prema temi izgradnje podzemnih garaža i poticanju velikih graditeljskih pothvata u ovom sadržajno i prometno najosjetljivijem dijelu Zagreba. U sklopu prošlogodišnjeg neizglasanog prijedloga Plana ponovo je uvedena mogućnosti izgradnje podzemnih garaža na ovom području, nakon što je argumentirano izbačena iz prethodne verzije.

Sveobuhvatna studija ovog prostora sa razmatranjem i demografske strukture, boniteta izgrađenog tkiva i operativnih konzervatorskih smjernica svedena je na puko razmatranje prometa. Kako sama prometna studija nije izrađena, a time su i njen opseg, sadržaj i preporuke ostale nedostupne javnosti, onemogućeno je sagledavanje svih implikacija odredbi Plana u pogledu politike gradnje novih garaža. Nakon neuspješnog donošenja izmjena i dopuna GUP-a unutar zakonskog roka i održane javne rasprave, ovaj proces se protegao na više od godinu dana. Umjesto da je ovaj period poslužio za smislene i održive nadopune prethodnih izmjena i dopuna, ponovo ulazimo u ciklus još štetnijih promjena.

Tražimo od zastupnika zagrebačke Gradske skupštine da odbace ove štetne izmjene Odluke o izmjenama GUP-a  te da osiguraju zadržavanje obveze cjelovitog razmatranja prostora Donjeg grada kako bi se spriječilo pogodovanje partikularnim interesima, a u svrhu dugoročnog i odgovornog upravljanja ovim presudnim gradskim prostornim resursom.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.