hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

HDZ i Bandić protiv grada!

Img 2761

U četvrtak, 6. veljače, udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad održale su još jedan prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine uoči rasprave o Generalnom ubanističkom planu (GUP).

„Protiv Bandićevog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) su svi – građani, udruge, građanske inicijative, arhitekti i urbanisti. Do sada to nije bilo jasno samo HDZ-u te Bandićevim zastupnicima i žetončićima. Njima smo u subotu na prosvjedu s preko 20.000 ljudi poslali glasnu poruku za koju se nadamo da su je čuli. HDZ je do sada u čvrstoj koaliciji s Bandićem i kontinuirano podržava sve njegove prijedloge te je time suodgovoran za svu štetu koju zbog takvih odluka trpe građani Zagreba. Građani Zagreba ne žele biti taoci Milana Bandića i HDZ-a i žrtve njihove trule koalicije. Podnošenjem amandmana HDZ je kukavički nastavio igrati Bandićevu igru i time pokazao da nikada neće staviti interese građana ispred vlastitog politikanstva“, poručili su organizatori današnjeg prosvjeda ispred zgrade Gradske skupštine, udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

Ustvrdili su i kako se ovaj GUP ne može popraviti nikakvim amandmanima te kako bi svaki takav pokušaj bio obično odugovlačenje i kukavičluk onih zastupnika koji se boje suprotstaviti Bandiću. Organizatori tvrde kako je Zagrebu potreban sasvim novi GUP, izrađen na istinski participativan način, koji odgovara na stvarne potrebe građana i građanki, poput rješavanja problema gospodarenja otpadom i prometnih problema. Također, ističu da novi GUP mora odgovarati na goruća pitanja poput prilagodbe na klimatske promjene, određivanja zona za izgradnju javnih stanova i imati razrađenu viziju razvoja grada u interesu svih njegovih stanovnika.

Nasuprot tome, naglašavaju, ovaj GUP sadrži prenamjene zemljišta za Bandićev Manhattan, što uključuje uništenje Velesajma i Hipodroma te veliku gradnju na zelenoj površini uz Savu. Dodatno, podrazumijeva povećanje količine izgradnje u Donjogradskim blokovima, gradnju novih javnih garaža u najužem gradskom središtu i stvaranje dodatnih prometnih gužvi.

Fotogalerija s prosvjeda je OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.