hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Izmjene zagrebačkog GUP bez termičke obrade otpada!

Web  45

Grad Zagreb službeno je predstavio značajne izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), koje ukazuju na transformativni pristup u izradi urbanističkih dokumenata. Ovakva inicijativa obilježena je opsežnom participacijom zajednice i stručne javnosti, odražavajući posvećenost rješavanju javnih potreba i prioriteta grada.

Jedna od najznačajnijih promjena u novom GUP-u je isključenje opcija termičke obrade otpada, odnosno spaljivanja. Lokacije koje su do sada bile predviđene za ovu svrhu uklonjene su iz plana, što ukazuje na veliki zaokret prema održivijim praksama gospodarenja otpadom, To je nakon niza godina borbe nevladinih organizacija i inicijativa građana, značajan korak naprijed i dobar temelj za primjenu održivijih praksi gospodarenja otpadom.

Uklanjanjem termičke obrade otpada, Zagreb se sada može fokusirati na razvoj kvalitetnog plana gospodarenja otpadom. Kroz plan, izazov će biti implementirati dugoročna, održiva rješenja koja će učinkovito rješavati problem otpada i primarno promicati zaštitu zdravlja ljudi i okoliša. Trebaju nam održiva lokalna rješenja koja maksimalno smanjuju otpad, ponovno ga koriste i recikliraju. Nereciklabilni ostatak treba iskoristiti u industriji i građevinarstvu, a krajnji minimum neutralizirati za sigurno odlaganje.

Udruge, uključujući Zelenu akciju i Građansku inicijativu Maksimir za Zagreb, pohvalile su ove izmjene kao važan korak prema održivijoj budućnosti. Smatraju da je ovo početak novog poglavlja u pronalaženju najboljih rješenja za gospodarenje otpadom i ukupno poboljšanje urbanog okoliša u Zagrebu.

Marko Košak iz Zelene akcije naglasio je kako su izmjene Generalnog urbanističkog plana po pitanju gospodarenja otpadom važan korak naprijed. "Za uklanjanje spaljivanja, borimo se dugi niz godina i drago nam je da je to napokon uvaženo", rekao je. Smatra kako Zagreb sada ima priliku odabrati bolja rješenja temeljena na provedbi strategije "zero waste" (nula otpada), kako su to nedavno napravili i veliki europski gradovi poput Barcelone i Munchena. "No, dio takve strategije nikako nije priprema i slanje otpada na spaljivanje u druge sredine, bilo u spalionice ili u cementare, kako se krenulo planirati kroz studiju za CGO Zagreb. Nastavljamo s pritiskom i pozivamo Grad da promijeni studiju i primijeni održiva lokalna rješenja bazirana na uspješnim europskim "zero waste" praksama", poručio je Košak

Maris Špero iz GI - Maksimir za Zagreb smatra kako se izuzimanjem termičke obrade otpada iz plana naglašava usmjerenost ka održivom razvoju i uspostavljanju temeljitog i učinkovitog sustava gospodarenja otpadom koji će dugoročno služiti interesima svih građana Zagreba. “Spalionica u sklopu bolničkog kompleksa na Rebru nije ni do sada bila u skladu s GUP-om, već je proizvod protupravne potvrde o usklađenosti s GUP-om. S obzirom na kompletno izuzimanje termičke obrade otpada iz novog GUP-a, ne može ni biti dijelom razvoja ovog grada", istaknula je. Vjeruje da Zagreb treba ostati posvećen nastavku suradničkog pristupa, osiguravajući da se buduće strategije urbanističkog planiranja i gospodarenja otpadom razvijaju uz aktivno sudjelovanje zajednice i stručnjaka. "Cilj ovakvog GUP-a je postaviti primjer kako urbanističko planiranje može biti inkluzivno i usmjereno na budućnost, s prioritetima za dobrobit stanovnika i okoliša”, zaključila je.

Izmjene su razvijene kroz sveobuhvatne procese rane participacije koji uključuju lokalne zajednice i stručnu javnost. Gradski ured za gospodarstvo, zajedno sa Zavodom za prostorno uređenje Grada Zagreba, predvodio je ovaj inkluzivni pristup, osiguravajući da ciljevi plana budu u skladu s potrebama i težnjama stanovnika Zagreba.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.