hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uspjeli smo! Razvoj golf neće od države dobiti odštetu za projekt na Srđu!

Srdj

Nakon skoro šest godina, arbitražni sud je 23. svibnja odbio odštetni zahtjev investitora Razvoj golf d.o.o. kojim je od Republike Hrvatske potraživao odštetu radi projekta apartmanizacije Srđa u Dubrovniku.

“Mi se već duže od 10 godina posvećeno, argumentirano i temeljito bavimo ovim nametnutim projekom. Vjerujemo da je upravo naša argumentacija, koja je arbitražnom sudu razjasnila pozadinu i kontekst odlučivanja o projeku na Srđu, bila ključna da sud odbije investitorov zahtjev za enormnu odštetu”, izjavio je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije, na današnjoj konferenciji za medije u Dubrovniku.

Razvoj golf, prema medijskim napisima, je potraživao nevjerojatnih 500 milijuna dolara, što je iznosilo oko 2,4 posto BDP-a u vrijeme pokretanja arbitražnog zahtjeva. “Sada je dobar trenutak, kada se mijenja dubrovački Generalni urbanistički plan, da se provede referendumska volja građana i građanki i izbrišu smještajni kapaciteti na Srđu iz prostora za sport i rekreaciju”, rekao je Đuro Capor, dugogodišnji kooordinator inicijative Srđ je naš i vijećnik Srđ je Grad u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Projektu apartmanizacije Srđa od 2006. godine protive se lokalne udruge. One su 2010. godine, u suradnji s nacionalnim udrugama Zelena akcija i Pravo na grad, osnovale građansku inacijativu Srđ je naš. Ova se inicijativa od početka argumentirano protivi nametanju megalomanskog projekta apartmanizacije Srđa pod krinkom golfa.

Inicijativa je 2013. uspješno prikupila potpise za prvi lokalni referendum na zahtjev građana na kojem se 85 posto stanovnika Dubrovnika, koji su izašli na referendum, izjasnilo protiv projekta. “Bez obzira na to, spregom politike i investitora su za projekt izdane potrebne dozvole, unatoč nizu nezakonitosti. Srđ je naš i Zelena akcija su te dozvole, uz podršku stručne udruge Udruženje hrvatskih arhitekata, 2016. godine osporili na sudu kao nezakonite”, pojasnio je Capor.

Nezadovoljan takvim ishodom, investitor Razvoj golf, putem svoje nizozemske podružnice Elitech, je tužio Hrvatsku tvrdeći da su im dozvole arbitrarno oduzete. Zelena akcija se na svoj zahtjev uključila u arbitražni postupak u svojstvu tzv. prijatelja suda. U ovom je postupku Zelena akcija sudu razjasnila europski i hrvatski pravni okvir, kao i postupak pred hrvatskim sudovima, na temelju kojih je odlučeno da su dozvole izdane za projekt na Srđu nezakonite.

Zbog njihove kampanje, investitor već godinama sudski progoni Zelenu akciju i odgovorne osobe u udruzi. “Sudskim postupcima i posljedično troškovima, Razvoj golf nastoji naš rad otežati jer moramo braniti svoje pravo, svačije pravo, na slobodu kritike. Protiv nas se trenutno vode dva sudska postupka”, dodao je Ćerimagić.

On smatra, s odmakom od 10 godina od referenduma, da je i zadnjim skepticima jasno koliko bi ovaj projekt, u kontekstu klimatskih promjena, bio poguban za Dubrovnik. “Posljedice klimatskih promjena koje su tada većini bile tek apstraktan pojam, nažalost, postale su dio naše svakodnevnice. S ovakvim projektima ta bi svakodnevnica bila još puno gora”, iskaknuo je Ćerimagić.

Capor je dodao kako je ova pobjeda sjajna prilika za gradonačelnika Frankovića i njegove koalicijske partnere, nekadašnje članove tzv. Dubrovačkog dogovora - neprincipijelne koalicije koja je omogućila projekt na Srđu - da se distanciraju od štetnih politika kojima se mešetarima zemljištem na Srđu nezakonito osiguralo povećanje vrijednosti projekta za 15 puta. “Čestitao bih svim građanima i građankama koji se nisu dali zastrašiti prijetnjama i tužbama i koji su na referendumu jasno rekli što na Srđu žele. I naglasio bih da je ovo pobjeda i vijećnica i vijećnika Srđ je Grad koji su se godinama u Vijećnici i van nje borili da se referendumska volja građana poštuje”, zaključio je Capor.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.