hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Tužbe protiv slobode govora: čega se bojite?

Dizajn bez naslova  5

Vlada RH se priklonila stajalištu Vijeća EU kojim se znatno oslabljuje regulacija tzv. SLAPP tužbi odnosno strateških tužbi protiv slobode govora.

Zelena akcija je danas ispred Ministarstva pravosuđa i uprave sudjelovala na konferenciji za medije povodom glasanja o anti-SLAPP (Stategic Lawsuits Against Public Participation) direktivi u Europskom parlamentu. Naime, zastupnici i zastupnice će danas raspravljati, a u utorak glasati o svojem stajalištu o pravilima za zaštitu novinara, aktivista, akademika, umjetnika itd. od pravnih postupaka usmjerenih na njihovo ušutkavanje putem neutemeljenih i zlouporabnih pravnih postupaka.

Osim upoznavanja javnosti sa zabrinjavajućim stajalištem koje je o direktivi zauzela Vlada RH, cilj je konferencije, koju je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo, bio ukazati na velik broj tužbi protiv novinara i aktivistkinja u Hrvatskoj. Zbog toga je jedan od govornika bio i Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Progovorio je o nedavnoj prvostupanjskoj presudi općinskog suda u Dubrovniku u kojoj su on i još dvoje kolega iz Zelene akcije osuđeni za klevetu radi kritiziranja projekta golf resorta na Srđu. "Investitor Razvoj golf nas je tužio u dva postupka, kaznenom i građanskom, jer smo pokretanje spora protiv Hrvatske pred nedržavnim, privatnim sudom, tj. arbitražu, zbog ovog projekta ocijenili reketarenjem. Iako ni po zakonu ni po sudskoj praksi ovo nije kleveta, mi smo osuđeni", izjavio je Ćerimagić te dodao: "Osim što je postupak trajao godinama i koštao nas novaca i vremena, prijeti nam velika kazna od preko 10.000 eura. Jasno je da je cilj ovakvih tužbi zastrašiti i ušutkati aktiviste i druge opterećujući nas troškom pravne obrane dok ne odustanemo od svoje kritike. Mnogi su primorani odustati. No, mi ne odustajemo od branjenja interesa javnosti pa smo se čak uspjeli, kao prijatelj suda, uključiti u sam arbitražni postupak i doprinijeti tome da se investitorov zahtjev za 500 milijuna Eura odštete u cijelosti odbije".

Svrha reguliranja SLAPP-a jest odvratiti tužitelje i skratiti sudske postupke da traju tek koliko je nužno da sud utvrdi kako je riječ o SLAPP-u. Podsjećamo, prema rezultatima posljednjeg HND-ovog istraživanja o tužbama za povredu ugleda i časti protiv novinara/ki i medija, u Hrvatskoj je trenutno aktivno 945 tužbi, a najduži sudski spor traje već 33 godine.

Premda u hrvatskom pravnom sustavu nema značajnijih zapreka za uvođenje minimalnih standarda koji bi zaštitili mete SLAPP-a od obijesnog parničenja, Vlada RH priklonila se općem pristupu Vijeća EU koje znatno razvodnjava prijedlog Europske komisije i ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP-ova jer:

  • značajno slabi mehanizam ranog odbacivanja tužbe predlažući restriktivnu definiciju „očigledno neutemeljenih slučajeva" i isključujući mogućnost žalbe na odluke kojima se odbija rano odbacivanje tužbe
  • dokida odredbu o naknadi štete za mete SLAPP tužbi  
  • isključuje građanske zahtjeve pokrenute u kaznenom postupku iz područja primjene direktive
  • namjerava ograničiti područje primjene direktive na usko definirane „prekogranične" slučajeve, odnosno slučajeve u kojima se kazneni progon odvija u drugoj državi članici EU-a.

Po završetku konferencije za medije, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Hrvoje Zovko, uručio je pismo ministru pravosuđa i uprave, Ivanu Malenici,  u kojem se izražava zabrinutost zbog stajališta koje je zauzela Vlada RH na sastanku Vijeća EU i prethodno navedenim izmjenama koje Vijeće predlaže u tekstu Anti-SLAPP direktive Europske komisije. Pismo su potpisali Europska federacija novinara, Hrvatsko novinarsko društvo i Zelena akcija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.