hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ugovor za „Plomin C“ najvjerojatnije će biti nelegalan

Planiran ugovor kojim će se HEP obvezati na dugoročno kupovanje minimalno 50% električne energije iz „Plomina C“ najvjerovatnije će biti nelegalan, zaključak je pravne analize koju je napravilo mađarsko udruženje okolišnih pravnika Environmental Management and Law Association.

Odredba planiranog ugovora u kojem će HEP kupovati minimalno 50% električne energije na period od 20-30 godina biti će u neskladu s pravilima EU i s interesima hrvatskih građana, te predstavljati ozbiljnu prepreku realizaciji Plomina C. Poruka je to s današnje tribine o ekonomskim aspektima TE „Plomin C“ koju su u Zagrebu organizirali Greenpeace i Zelena akcija, a na kojoj su govorili Robert Pašičko (stručnjak za razvoj projekata, UNDP), Zoran Tomić (Greenpeace) te Bernard Ivčić (Zelena akcija).

Iako HEP nije do sad objavio nikakve informacije o poslovnom modelu Plomina C i utjecaj kojeg će ova TE imati na cijene električne energije, Zelena akcija je došla do prednatječajnog dokumenta kojeg je HEP u lipnju 2012 poslao potencijalno zainteresiranim investitorima. i koji sadrži informacija o samom projektu o kojem se nije uopće govorio u javnost.

Navedeni dokument sadrži nekoliko informacija o samom projektu o kojima se do sada nije govorilo u javnosti. Jedna od najbitnijih elemenata je odredba kojom HEP najavljuje da će s budućim vlasnikom Plomina C potpisati sporazum o dugoročnoj kupovini električne energije. S obzirom da je HEP u vlasništvu države, ovakva vrsta ugovora smatra se vrstom državne potpore. Neki oblici državne potpore i državnih subvencija dopušteni su pravilima EU, međutim, prema spomenutoj pravnoj analizi, za slučaj gradnje TE „Plomin C“, gotovo je nemoguće da HEP zadovolji sve potrebne uvjete kako bi sporazum o dugoročnoj kupovini električne energije iz ove termoelektrane bio dopušten prema pravilima EU.

Udruge smatraju problematičnim i što HEP u prednatječajnom dokumentu potencijalnim investitorima u „Plomin C“ najavljuje mogućnost ustupanja i TE „Plomin 2“ koja je trenutno u zajedničkom vlasništvu HEP-a i njemačke tvrtke RWE, a iduće godine prijeći će u stopostotno vlasništvo HEP-a. To znači, nakon što bi „Plomin 2“ napokon došao u javno vlasništvo, HEP bi ga poklonio budućem vlasniku Plomina C.

Robert Pašičko iz UNDP-a istaknuo je na današnoj tribini da EU zbog neisplativosti napušta izgradnju novih TE na ugljen te upozorio da ovakvi objekti imaju zanemariv doprinost stvaranju radnih mjesta. Usporedio je „Plomin C“ sa slovenskom TE na ugljen „Šoštanj 6“ od koje se početkom ove godine skoro odustalo, iako je sam objekt već skoro izgrađen, a za koji se očekuje da će imati godišnji gubitak od EUR 50 miljuna pošto će proizvoditi električnu energiju koja će biti 50% skuplja od tržišne cijene. S obzirom da u Hrvatskoj nema rudnika ugljena, proizvodna cijena električne energije iz Plomina C bila bi još i veća. Pašičko je kritizirao „Plomin C“ i s aspekta Strategije niskougljičnog razvoja RH koja treba biti donesena do lipnja iduće godine, a ukazao je na potencijal obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, koji zbog loše politike ostaje neiskorišten, a koji imaju puno veći potencijal nego ugljen za stvaranje radnih mjesta

Zoran Tomić iz hrvatskog ureda Greenpeacea podsjetio je da postoje i skriveni troškovi ugljena, tzv. eksterni troškovi koje investitor ne iskazuje u svom proračunu a plaćaju se ljudskim zdravljem i životima te onečišćenjem okoliša. Odustajanjem od Plomina C ti bi se troškovi izbjegli a sačuvani novac mogao bi se uložiti u obnovljive izvore energije za koje Hrvatska ima velike potencijale. Time bismo postigli veću energetsku neovisnost, nasuprot Plominu C koji nas narednih pola stoljeća gura u ovisnost o uvoznom ugljenu.  .

Na tribinu su bili pozvani i predsjednik Uprave HEP-a Šerić i ministar gospodarstva Vrdoljak kako bi govorili o poslovnom modelu izgradnje i rada ove TE, o najvažnijim elementima planiranog ugovora sa strateškim partnerom, o cijeni proizvodnje električne energije iz TE „Plomin C“ te o usklađenosti ovog projekta s ciljevima EU o smanjenju emisija stakleničkih plinova. Na žalost, niti HEP niti Ministarstva gospodarstva nisu bili spremni sudjelovati na ovoj tribini i objasniti kako će ovaj projekt utjecati na hrvatske građane.

Pravno mišljenje o shemi financiranja Plomina C možete pročitati ovdje (na hrvatskom) i ovdje (na engleskom).

HEP-ov poziv za iskaz interesa možete pročitati ovdje.

Slike s press konferencije možete pogledati ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.