hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

U Solarnoj akademiji Zelene akcije na Šolti postavljen edukativni solarni sustav

U petak 15. srpnja u Solarnoj akademiji Zelene akcije na Veloj straži, otok Šolta, održana je tribina «Važnost edukacije javnosti o obnovljivim izvorima energije» te prezentiran novopostavljeni edukativni sustav za proizvodnju električne energije iz vjetrenjače i solarnih panela. Solarna akademija je višegodišnji projekt unutar kojeg Zelena akcija putem volonterskih kampova uređuje regionalni edukativni centar za zaštitu okoliša u prostoru bivše vojarne dane na korištenje od strane Vlade RH.

Na tribini je sudjelovala predstavnica Ministarstva zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva, Jasenka Nećak (ravnateljica Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom), te istaknula važnost djelovanja udruga u edukaciji i jačanju okolišne svijesti javnosti. Toni Vidan (voditelj energetskog programa Zelene akcije) predstavio je projekt Solarne akademije i namjeru Zelene akcije da u suradnji s lokalnom zajednicom pokrene solarnu elektranu na ovoj lokaciji. Prisutni predstavnici Općine Šolta iznijeli su probleme s kojima se susreću u gospodarenju otpadom na otoku.

Predstavnici tvrtke Fractal i Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje su nakon tribine prezentirali montažu edukativnog solarnog sustava. Sustav će omogućiti učinkovitiju edukaciju o obnovljivim izvorima energije sudionicima edukativnih programa u Solarnoj akademiji i pokriti potrebe za električnom energijom samog objekta. Kako bi sustav imao što bolju edukativnu funkciju, komponente sustava su postavljene unutar crteža akademske slikarice Gordane Bakić.

Tribina i montaža sustava održavaju se u sklopu treninga «Mladi aktivisti za održivu budućnost» na kojem sudjeluje 47 sudionika iz cijele regije Jugoistočne europe. Ove aktivnosti su sastavni dio projekta „Umrežavanje i jačanje kapaciteta udruga za zaštitu okoliša s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i većeg korištenja obnovljivih izvora energije u Jugoistočnoj Europi“ koji financira Europska komisija.

Fotografije ovih aktivnosti možete preuzeti ovdje.

Video prilog sa regionalnog treninga za nevladine organizacije "Mladi aktivisti za održivu budućnost" možete pogledati ovdje.

--

Ovaj dokument je nastao u okviru provedbe projekta «Umrežavanje i jačanje kapaciteta udruga za zaštitu okoliša s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i većeg korištenja obnovljivih izvora energije u Jugoistočnoj Europe» kojeg financira Europska Unije. Sadržaj dokumenta predstavlja isključivo stav Zelene akcije i ni u kojem slučaju se ne može smatrati stavom Europske Unije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.