hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

U Solarnoj akademiji na Šolti održan regionalni seminar „Transformacija energetike i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj“

20140630 103337

Zelena je akcija od 30.06. do 04.07, u suradnji s partnerima iz regionalnog projekta ETNAR, organizirala seminar „Transformacija energetike i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj“. Seminar je održan u Solarnoj akademiji na Šolti, regionalnom edukativnom centru za održivi razvoj i zagovaračke aktivnosti, koji Zelena akcija uređuje u bivšoj vojarni.

Seminar je okupio oko 30 sudionika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije.

Program seminara sastojao se od predavanja o klimatskim pregovorima u okviru UN-a, EU energetskoj i klimatskoj strategiji do 2030. godine, novim informacijama o Energy Community-u, predavanja o energetskim zadrugama te radionice čiji je cilj bio identificirati glavne trendove i prijetnje prirodnim resursima u regiji. Također su predstavljene i kampanje o energetici i prirodnim resursima koje provode ETNAR projektni partneri i dobitnici malih grantova.  

Sudionici seminara iskoristili su ovu priliku i kako bi raspravili o nedavnim katastrofalnim poplavama koje su pogodile regiju, ustanovili što je do sada napravljeno po tom pitanju, te na koji način partneri i dobitnici malih grantova mogu pomoći u narednom periodu.   

Seminar je posjetio i vanjski evaluator koji je održao poludnevnu radionicu, s ciljem identificiranja prijedloga za poboljšanje pomoći koju EU pruža civilnom društvu u jugoistočnoj Europi, kako bi ono na najbolji mogući način odigralo svoju transformativnu ulogu u regiji.  

Paralelno sa seminarom održan je i godišnji sastanak mreže SEENET, na kojem je odlučeno da se redefiniraju teme kojima se mreža bavi na način da se u nju uključe i prirodni resursi. Također je raspravljeno i usvajanje nove strategije te širenje članstva na nove organizacije.

Seminar je organiziran u okviru dvogodišnjeg projekta koji je započeo u prosincu 2012: Mreže zagovaračkih NVO-a za održivo korištenje energije i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj – ETNAR (PROJECT CODE: IPA-CSF-2012/306-573, under IPA Civil Society call EuropeAid/132438/C/ACT/Multi), koji je financiran iz IPA civil society programa Europske unije, a provode ga Zelena akcija / FoE Croatia (Zagreb, Hrvatska), CEKOR (Subotica, Srbija), Centar za životnu sredinu (Banja Luka, BIH), Centar za ekologiju i energiju (Tuzla, BIH), Green Home - Zeleni dom (Podgorica, Crna Gora), te međunarodni partneri fondacija Heinrich Boell (Berlin, Njemačka s uredima u Zagrebu i Sarajevu), Friends of the Earth International - FOEI (Amsterdam, Nizozemska) i Friends of the Earth Europe - FOEE (Brisel, Belgija).

Fotografije i prezentacije sa seminara možete preuzeti ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.