hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

U Sloveniji nova koruptivna afera glavnog izvođača radova za „Plomin C“?

730px termoelektrarna %c5%a0o%c5%a1tanj sv blok 6

Slovenska policija jučer je izvijestila da je deset osoba optuženo za prijevaru [1] vezano uz korupciju prilikom pripreme i izgradnje slovenske termoelektrane na ugljen „Šoštanj 6“ (TEŠ 6). Sumnja se da je ovime počinjena šteta za slovenske građane u iznosu od čak 284 milijuna eura.

Slovenska policija odbila je dati više detalja o cijelom slučaju, ali neslužbene informacije dobivene od strane Slovenske novinske agencije upućuju da je tvrtka Alstom, glavni izvođač radova na projektu „TEŠ 6“ odgovorna za ovaj koruptivni skandal. Vjeruje se kako je Alstom ovime osigurao financijsku dobit mijenjajući sadržaj ugovora te povećavajući ukupni trošak projekta.

Upravo Alstom, zajedno s tvrtkom Marubeni, čini konzorcij kojeg je prije nekoliko tjedana HEP odabrao kao preferirane ponuđače za izgradnju termoelektrane „Plomin C“. Slično kao i za slovensku termoelektranu, Alstom bi trebao biti glavni isporučitelj radova i opreme i za „Plomin C“.

Nedavno su Zelena akcija i Bankwatch upozorili hrvatsku javnost kako su i Alstom i Marubeni do sada bili više puta osumnjičeni i osuđivani zbog korupcije. [2].  TEŠ 6 je već postao poznat po skandalima te je već gotovo svima u Sloveniji jasno da se radi o neisplativom projektu. Početna cijena izgradnje ovog projekta je porasla za čak 100%, a postoji bojazan da će se to dogoditi i s termoelektranom „Plomin C“, s obzirom na uključenost Alstoma i Marubenija i njihove prakse koruptivnog djelovanja.

Slovensko iskustvo s TEŠ 6 trebalo bi biti jasno upozorenje za Vladu RH i HEP da konačno shvate ogroman rizik izgradnje TE „Plomin C“ te da napokon odustanu od ovog štetnog projekta.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.