hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

U Osijeku održan seminar o anti-korupcijskim mehanizmima u gospodarenju otpadom

Jučer je u organizaciji Zelene akcije i Zelenog Osijeka u sklopu projekta COMMUN SENSE, koji se bavi otvorenim i transparentnim upravljanjem komunalnim uslugama i prostornim resursima, održan seminar o korupciji i anti-korupcijskim mehanizmima u upravljanju komunalnim poduzećima fokusiran na komunalnu uslugu gospodarenje otpadom. Predstavljena su iskustva s privatizacijom i korupcijom iz Italije te primjeri dobre zero waste prakse iz Italije i Hrvatske.

Na seminaru su sudjelovala brojna komunalna poduzeća te predstavnici lokalnih vlasti i civilnih organizacija koji su se kroz predavanja upoznali sa opasnostima od privatizacije usluge gospodarenja otpadom, kao i o mogućnostima uspostave kvalitetnog sustava odvajanja, recikliranja i ponovne uporabe otpada.

Raphael Rossi, stručnjak za gospodarenje otpadom iz Italije koji je radio na unaprjeđenju sustava u brojnim komunalnim poduzećima u Italiji, predstavio je primjer štetne privatizacije usluge skupljanja i odlaganja otpada u gradu Napulj koja je uzrokovala urušavanje sustava gospodarenja otpadom i veliku ekološku katastrofu jer su privatni skupljači otpad nakon preuzimanja od napuljskih kućanstava i poduzeća bacali u okoliš.  Slučaj Napulja poučan je za RH jer se privatizacija i koncesioniranje usluge gospodarenja otpadom već nekoliko godina najavljuje u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima u kojima se sustavno koči razvoj odvajanja i recikliranja i potiče proizvodnja velikih količina miješanog otpada za odlaganje. U sklopu izlaganja o talijanskim iskustvima predstavljene su i mogućnosti uspostave kvalitetnog sustava odvajanja otpada u gradovima poput Parme, Torina i Milana kao primjer kvalitetnog rada komunalnih poduzeća po zero waste načelima.

Kristian Stipeč, voditelj gospodarenja otpadom u komunalnom društvu 'Ivanj' Novi Vinodolski, predstavio je sustav u tom gradu koji je utemeljen na zero waste načelima budući da je građanima osigurana infrastruktura za odvajanje na kućnom pragu i naplata odvoza otpada prema stvarno proizvedenoj količini. Taj primjer jedan je od rijetkih primjera dobre prakse u Hrvatskoj i dokaz da je uz kvalitetnu analizu potreba građana moguće uspostaviti kvalitetan sustav koji vodi brigu o javnom interesu i zaštiti okoliša. Nažalost, komunalno društvo Ivanj se u svojim nastojanjima unaprjeđenja sustava suočava s velikim nizom prepreka zbog nekvalitetne nacionalne legislative koja se mora hitno unaprijediti i motivirati komunalna poduzeća na uspostavu kvalitetnog sustava.

Ivan Božić iz socijalne zadruge Humana Nova Čakovec predstavio je kvalitetan sustav ponovne uporabe tekstila u zadruzi koja zapošljava društveno isključene osobe. Zadruga funkcionira na načelima participativne demokracije u kojem svi članovi zadruge imaju jednako pravo glasa te je dobar primjer kvalitetnih mehanizama upravljanja koji, za razliku od privatizacije, doprinose kvaliteti u sustavu gospodarenja otpadom.

--

Ova aktivnost realizira se u okviru projekta "Otvoreno i transparentno upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima - COMMUN-SENSE", koji financira Europska unija u sklopu I. komponente programa IPA, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom Europske unije niti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Dokumenti

Humana Nova Čakovec

PDF 7.81 MB

Novi Vinodolski zero waste

PDF 3.9 MB

Napoli Torino Parma Rossi

PDF 12.7 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.