hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

TTIP - trojanski konj kojeg će porezni obveznici platiti milijarde kuna

Povodom 12. kruga pregovora o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i ulaganja između EU-a i SAD-a (TTIP), koji se ovaj tjedan vodi u Bruxellesu, aktivistkinje i aktivisti Platforme Zaustavimo TTIP danas (26.02.2016.) su pred Saborom organizirali akciju kako bi upozorili da su pregovori netransparentni, da hrvatski građani nisu upoznati...

s opasnostima za vladavinu prava i financijsku stabilnost Republike Hrvatske koje proizlaze iz kontroverznog mehanizama rješavanja sporova između države i investitora, te naposljetku da Hrvatski sabor mora imati ključnu ulogu u ratifikaciji trgovinskih sporazuma.

Mehanizam za rješavanje sporova između investitora i države (ISDS - Investor-state dispute settlement), odnosno njegova nova verzija (ICS – Investment Court System), međunarodnim tvrtkama omogućuje da tuže Republiku Hrvatsku ukoliko bude donosila zakone koji tvrtkama umanjuju projiciranu buduću zaradu. Države koje su unaprijedile standarde zaštite okoliša, odlučile smanjiti broj nuklearki, podigle minimalnu plaću, ili na neki drugi način nastojale zaštiti javni interes, suočene su s prijetnjama tužbi teškima nekoliko milijardi eura. Arbitražni je postupak zbog iznimno visoke cijene rezerviran prvenstveno za najveće globalne korporativne igrače. Mehanizam je u svojoj srži asimetričan i nepravičan: asimetričan jer tvrtke mogu tužiti državu, no ne i obrnuto; nepravičan jer jedino strane tvrtke mogu tužiti državu. Naposljetku, ISDS / ICS mehanizam, kao i drugi oblici arbitraže imaju akutan problem sukoba interesa, u što se hrvatska javnost sama mogla uvjeriti u skandalu vezanom uz neprimjereno i nedopustivo agitiranje slovenskog arbitra. Upornim inzistiranjem na uključivanju posebnih privilegija za strane investitore u okviru pregovora o TTIP-u, Europska komisija ignorira komentare europske javnosti u jednom od najmasovnijih javnih savjetovanja u europskoj povijesti – preko 150 tisuća pojedinačnih komentara o ISDS-u dostavljeni su Europskoj komisiji, a 97% sudionika  reklo je jasno NE ovom mehanizmu.

Predstavnici korporativnih interesa imaju povlašteni pristup informacijama o TTIP pregovorima, dok je to onemogućeno organizacijama civilnog društva, zagovaračima javnog interesa. Europski ombudsman je pokrenuo istragu protiv Europske komisije zbog netransparentnosti pregovora i problematičnog odbijanja pristupa informacijama o tijeku pregovora. No, ova neželjena europska praksa prisutna je i u Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP)  nedavno je potvrdilo da se organiziraju redovni sastanci s predstavnicima korporativnih interesa. Osim što korporativni sektor ima povlašten pristup informacijama o tijeku pregovora, od njih se ujedno traže savjeti u pripremi hrvatskih stajališta o TTIP-u. Istovremeno, MVEP je Platformi Zaustavimo TTIP odbio dati informacije o hrvatskom stajalištu o ISDS mehanizmu, kao i popis predstavnika tvrtki,poslovnih udruženja i pojedinaca koji iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti, sudjeluju u pregovaračkom procesu.

Pozivamo zastupnike Hrvatskog sabora da se informiraju o TTIP-u, uključe u javnu raspravu, te se izbore da Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo svih građana sudjeluje u postupku eventualne ratifikacije TTIP-a (ali i CETA-e, već ispregovaranog sličnog sporazuma između Kanade i EU-a). TTIP prijeti ograničavanjem slobode djelovanja zastupnika, a konstantnom prijetnjom milijunskim tužbama na državu vrši snažan  pritisak da u budućnosti  odustane od novih regulacija kojima se nastoje zaštiti interesi i prava građana RH. Naznake kako bi izgledao života pod TTIP-om dao nam je probni medijski balon bankarskog sektora  - nakon javnog objavljivanja Vladine odluke o slučaju franak pojavili su se medijski napisi o tome da banke razmišljaju o podizanju tužbe protiv RH pred arbitražnim sudom u SAD-u. 

Platformu Zaustavimo TTIP sačinjava više organizacija civilnog društva (GONG, Zelena akcija, BRID, Centar za demokratizaciju, CMS i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti), a sama je dio šire europske koalicije Stop TTIP u koju je uključeno preko 600 organizacija iz čitave Europe.

Fotografije s akcije možete pogledati ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.