hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Toni Vidan izabran za predstavnika EGSO-a na Okolišnoj skupštini UN-a u Nairobiju

Toni 2

Dugogodišnji okolišni aktivist Toni Vidan, član Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (EGSO), izabran je za predstavnika tog savjetodavnog tijela EU-a na predstojećoj Okolišnoj skupštini Ujedinjenih Naroda (UN Environmental Assembly – UNEA*).

Okolišna skupština UN-a je globalna konferencija na ministarskoj razini koja se održava svake dvije godine i smatra se „najvišom razinom međunarodnog upravljanja okolišnom problematikom unutar UN sustava“.

Predstojeće zasjedanje Okolišne skupštine UN-a održat će se u sjedištu UNEP-a u Nairobiju u Keniji, od 23. do 27. svibnja, i bit će posvećeno temi „Ispunjavanje okolišne komponente Programa globalnog razvoja do 2030“. Podsjećamo, Program globalnog razvoja do 2030. (Agenda 2030) donesen je na konferenciji UN-a o održivom razvoju koja se održala u rujnu 2015. u sjedištu UN-a u New Yorku.

"Smatram moje imenovanje velikim priznanjem okolišnom pokretu u Hrvatskoj i djelovanju hrvatske delegacije u EGSO-u“, izjavio je Vidan te dodao: „Nadam se da ću, pored stavova naših organizacija o neophodnosti odlučnijeg zaokreta ka održivom razvoju, uspjeti predstaviti i osigurati podršku i za naš projekt 'Solarna akademija'."

"Vjerujem kako taj projekt, unutar kojeg jednu napuštenu vojarnu na otoku Šolti pretvaramo u edukativni centar o održivom razvoju, predstavlja inspirativni primjer za moguće slične projekte širom svijeta.", zaključio je Vidan.

EGSO je jedno od dva glavna savjetodavna tijela Europske Unije (drugo je Odbor Regija).  EGSO okuplja 350 volonterskih predstavnika/ca nevladinih organizacija iz svih zemalja članica okupljenih u tri grupe koje predstavljaju: poslodavce,  zaposlenike/ce te „druge predstavnike civilnog društva“. EGSO na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. Europski parlament, Vijeće i Komisija imaju obvezu konzultirati EGSO o prijedlozima novih politika na brojnim temama, a EGSO svoja mišljenja daje i na vlastitu inicijativu, o bilo kojoj temi vezanoj za politiku EU za koju smatra da je to potrebno.

Voditelj energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan, u EGSO-u predstavlja više od 40 okolišnih udruga iz Hrvatske, okupljenih u mrežu Zeleni forum. U EGSO-u je potpredsjednik stručne skupine za promet, energetiku, infrastrukturu i informacijsko društvo, tzv. "TEN" sekcije, koja je jedna od šest tematskih stalnih radnih grupa EGSO-a. U skladu s prioritetima svog djelovanja - promocija održive energetike, naročito u zemljama Jugoistočne Europe te poticanje regionalne suradnje u zaštiti Jadranskog mora - aktivni je član i u radnim skupinama za održivi razvoj te program „Istočno partnerstvo“.

*Pročitajte više o UNEA-u.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.