hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Teritorij Republike Hrvatske izuzet iz odobrenja za uzgoj GM usjeva!

About gmos food farm field

Biotehnološke kompanije pristale su na izuzeće teritorija Republike Hrvatske iz svojih prijava za odobravanje uzgoja GM usjeva u EU. Zelena akcija zahvaljuje svim građanima koji su potpisali peticiju na našoj web stranici kojom se od Ministarstva zdravlja tražilo da Europskoj komisiji uputi zahtjev za izuzećem.

Podsjetimo, nova legislativa koju su Europski parlament i Vijeće EU usvojili početkom godine državama članicama omogućava da na svom teritoriju ograniče ili zabrane uzgoj GM usjeva odobrenih u EU. Osim budućih prijava za uzgoj GM usjeva, nova EU direktiva državama članicama omogućila je da do 3. listopada 2015. zatraže izuzimanje svog teritorija iz već odobrenih prijava, kao i prijava koje su podnesene prije 2. travnja 2015. Radi se o obnovi dopuštenja za uzgoj Monsantovog kukuruza MON810, jedine GM kulture koja se trenutno komercijalno uzgaja na teritoriju EU, kao i o odobrenjima za nove varijetete GM kukuruza 1507, 59122, 1507x59122, BT11 i GA21 (prijave za odobrenje kukuruza MIR604 i BT11xMIR604xGA21 u međuvremenu su povučene).

Na kraju je 17 država članica EU (Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska i Slovenija) i 4 regije (Valonija, Sjeverna Irska, Škotska i Wales) iskoristilo mogućnost koju pruža nova legislativa i zatražilo izuzimanje svojih teritorija iz odobrenja. Od zemalja koje nisu zatražile izuzeće, GM usjevi se već uzgajaju u Španjolskoj, Portugalu, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, dok Estonija, Finska i Švedska nisu zatražile prilagodbu prijava jer GM kulture o kojima je riječ nisu prilagođene njihovoj klimi. Jedina nova područja u EU na kojima bi moglo doći do uzgoja GM kultura tako ostaju Engleska, Flandrija (Belgija) i Republika Irska.

Na stranicama Europske komisije objavljeno je da su biotehnološke kompanije već pristale na zahtjeve nekih država članica, među kojima se nalazi i Hrvatska. To znači da Republika Hrvatska do daljnjega ostaje slobodna od legalnog uzgoja GM kultura. Zelena akcija ovim putem još jednom zahvaljuje svima koji su s naše stranice uputili pismo Ministarstvu zdravlja kojim se zahtijevalo da od Komisije zatraže izuzimanje teritorija RH iz svih aktualnih prijava.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.