hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Europska komisija još uvijek nema dovoljnu podršku za deregulaciju nove generacije GMO-a!

Cover web  14

Europski parlament (EP) je jučer u tijesnom glasanju podržao prijedlog kontroverzne uredbe kojom Europska komisija želi veliku većinu nove generacije genetski modificiranih organizama (GMO-a), proizvedenih tzv. novim genomskim tehnikama (NGT), regulatorno izjednačiti s proizvodima konvencionalne poljoprivrede.

No, svega nekoliko sati nakon toga, stigla je vijest da na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica Europske unije (Coreper) nije osigurana potrebna potpora za prijedlog uredbe.

Iako rezultat glasanja u Parlamentu (307 glasova za, 263 protiv, 41 suzdržan) predstavlja parcijalnu pobjedu za zagovornike GMO-a, neki od izglasanih amandmana sigurno će razbjesniti lobiste biotehnoloških tvrtki. Možda najznačajniji među njima su oni vezani uz obavezno označavanje novih GMO-a za krajnjeg potrošača i obaveznu sljedivost takvih proizvoda duž čitavog opskrbnog lanca. Naime, EU pravila o označavanju i sljedivosti dugogodišnji su trn u oku biotehnološkim kompanijama, a njihovo ukidanje jedan je od glavnih ciljeva trenutne ofenzive promicatelja GM tehnologije.

Pozitivno je i to što je EP barem načelno prepoznao problematičnost patentiranja NGT sjemena te izglasao amandman koji bi isto trebao onemogućiti. No, pošto bi za istinsko rješenje ovog problema trebalo mijenjati Europsku patentnu konvenciju, čije stranke nisu samo države članice EU, ovakvi amandmani nisu dovoljni za uspješno blokiranje preplavljivanja EU tržišta patentiranim sjemenom.

Činjenica da države članice, zbog brojnih zamjerki na Komisijin prijedlog koje mnoge od njih još uvijek imaju, nisu uspjele usuglasiti zajedničko stajalište oko ove teme znači da pregovori između Komisije, Parlamenta i Vijeća još uvijek ne mogu započeti te najvjerojatnije niti neće prije EU izbora u lipnju.

Sve to pak znači da još uvijek ništa nije gotovo i da države članice i EU institucije još uvijek mogu donijeti odluku koja će ići u korist čitavog društva i okoliša, a ne malobrojnih kompanija koje posjeduju intelektualna prava na ovu tehnologiju.

Zelena akcija pozdravlja kritičan stav koji je Hrvatska zauzela oko ove teme, kao i činjenicu da nitko od hrvatskih predstavnika u Parlamentu nije podržao Komisijin prijedlog tijekom konačnog glasanja u EP-u.

Pozivamo hrvatske predstavnike u EU institucijama da i ubuduće inzistiraju na regulatornom okviru koji bi osigurao obaveznu procjenu utjecaja na zdravlje i okoliš za sve generacije GMO-a, potpunu transparentnost za krajnje korisnike i sve druge aktere duž opskrbnog lanca, konkretne mjere koegzistencije s konvencionalnom i ekološkom poljoprivredom te učinkovitu zabranu patentiranja NGT sjemena, organizama i genetskog materijala.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.