hr en
 • promijeni kontrast
 • promijeni pismo

Swap party! vol.7 @Zelena akcija - ljetno izdanje

Swap party lipanj

Swap party

Zelena akcija vas poziva na ljetno izdanje sedmog po redu “Swap party-a” koji će se održati u srijedu, 29. lipnja, od 17:00 do 19:00 u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1). Ovo će ujedno biti i zadnji “swap” ove sezone te pauziramo do jeseni.

NOVOST: Kako su počele vrućine, ne možemo ni pogledati vunene veste, kape i slično, tako da je ova srijeda rezervirana za razmjenu ISKLJUČIVO ljetne garderobe. Također, ovaj put možete ponijeti i dječju robu, ali također ISKLJUČIVO ljetnu! Zimske stvari spremite u ormar i neka pričekaju prvi jesenski “swap” u rujnu.

Ovom praksom želimo promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe, aktivno se suprostavljajući konzumerizmu i kulturi bacanja. Dođite i pronađite nešto za sebe, a svojim starim, ali očuvanim krpicama, nađite nove vlasnike_ce u ugodnom i prijateljskom okruženju! 

Što je Swap party? 

Swap party (u prijevodu: zabava zamjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi zamijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti.

Kako će to izgledati?  

 • Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana). Budući da su topli dani već tu, ponesite samo ljetne stvari.
 • Dođete u Zelenu akciju i donesete nam stvari. Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto.
 • Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.
 • Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. Također, zasad ne primamo dječju odjeću i obuću.

6 razloga zašto otići na Swap party!  

 • Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
 • Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
 • Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
 • Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
 • Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
 • Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma! Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

Vidimo se u srijedu u Zelenoj akciji!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.