hr en
 • promijeni kontrast
 • promijeni pismo

Swap party! vol.10 @Zelena akcija

Sp 25 1 2023 eventphoto

Zelena akcija vas poziva na novogodišnje izdanje “Swap party-a” u srijedu, 25.1. od 17 do 19 sati u u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb).

Organizacijom događaja razmjene stvari promoviramo vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe te se aktivno suprostavljamo konzumerizmu i kulturi bacanja. Riješite se vama već dosadnih komada odjeće i udomite nove u ugodnom i prijateljskom okruženju!

Što je Swap party?  

Swap party (u prijevodu: zabava zamjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi razmijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti te ih zamijenili novima koje će koristiti. Razmjenom starim stvarima dajemo novi život s novim vlasnicima_cama, a pritom i mi postajemo vlasnici_e novih-starih stvari.

Kako će to izgledati?  

 • Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene zimske odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana).
 • Dođete u Zelenu akciju i donesete nam stvari. Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto.
 • Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.

Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. Također, zasad ne primamo dječju odjeću i obuću.

7 razloga zašto otići na Swap party!  

 • Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
 • Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
 • Više od polovice tekstila izrađeno je od fosilnih goriva, odnosno poliestera.
 • Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
 • Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
 • Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
 • Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma! Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

 

--

Ova se aktivnost odvija u sklopu projekta 'Communities go circular', kojeg financira EU u sklopu programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV). Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom EU.
Više o projektu: https://tinyurl.com/4phn4ccf

Također, aktivnost je dio kampanje #WeChooseReuse koju predvodi Break Free From Plastic pokret, a u RH koordinira Zelena akcija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.