hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Što se nalazi u jednokratnoj papirnoj ambalaži? Plastika

Informativni letak   papirnata  plasti%c4%8dna ambala%c5%bea  908 x 520 piks.

Je li prelazak s jednog jednokratnog materijala na drugi (tj. s plastike na papir) doista rješenje za krizu rastućeg ambalažnog otpada? Iako industrija papira i kartona tako tvrdi, dokazi ukazuju na to da su te tvrdnje iskrivljene i pogrešne.

Nakon što je jednokratna plastika zasluženo dospjela u središte pozornosti zbog njezinog ozbiljnog utjecaja na okoliš, jednokratna ambalaža od papira i kartona kriomice je zauzela njezino mjesto, tobože kao „održivija zamjena”. Naime, potrošači i tvorci politika gotovo uopće ne sumnjaju da takva ambalaža nije održiva,  što otvara prostor pogrešnim rješenjima. Također, pojavio se trend jednokratne ambalaže napravljene od kompozitnih materijala, papira s premazom, plastike ili aluminija koja je tek malo ili nimalo korisna za okoliš. Prema podacima EU-a, papir i karton bili su glavni materijali u ambalažnom otpadu  između 2010. i 2021. godine (34 milijuna tona u 2021.).

 

Cijeli izvještaj pročitajte ovdje.

 

Dokumenti

Što se nalazi u jednokratnoj papirnoj ambalaži? Plastika

PDF 1.56 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.