hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

#SOSzaJadran: Dan akcije protiv bušenja nafte - 11.7.2015.

Img 1877

Koalicija udruga S.O.S. za Jadran poziva sve da se 11. srpnja uključe u nacionalni dan akcije protiv bušenja Jadrana zbog nafte! Fotografije i ostale materijale šaljite na e-mail: kontakt@soszajadran.hr

Cilj akcije

Koalicija okolišnih udruga S.O.S. za Jadran poziva sve građanke i građane, javne osobe, organizacije civilnog društva, sindikate, itd. da se uključe u nacionalni dan akcije koji će se održati 11. srpnja 2015. godine.

Očito je kako ni sadašnja ni buduća vlada neće biti u stanju zaštititi Jadran, već ignorirajući glas javnosti, naše najvrjednije blago žele predati u ruke naftnim korporacijama, čime nanose štetu ljudima, okolišu i državi.

Vlada se priprema na potpisivanje ugovora s naftnim kompanijama, no borba za očuvanje Jadranskog mora od naftnog zagađenja ne prestaje. Vrijeme je da građanke i građani preuzmu odgovornost i pokažu da se njihov glas ne smije gaziti. Sada je na nama da zaštitimo Jadran!

Glavne poruke

  1. Tražimo od Vlade RH da NE potpisuje ugovore s potencijalnim  koncesionarima.
  2. Tražimo moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranskom moru.
  3. Nigdje na Zemlji ne postoji primjer uspješnog suživota turizma, koji se temelji na čistom i očuvanom okolišu, s naftnim platformama. Eksploatacija nafte uništit će turizam na našem dijelu Jadrana.
  4. Eksploatacija nafte u Jadranu značila bi povećanje toksičnosti morskih organizama, a time i direktnu prijetnju našem ribarstvu i marikulturi.
  5. Eksploataciju i transport nafte znanstvenici smatraju najvećom prijetnjom morskom okolišu. Prosječan broj izljeva nafte u zadnjih 15 godina u Sjevernom moru iznosi 600 godišnje, odnosno ČAK 11 IZLJEVA NAFTE TJEDNO!!!
  6. Građani/ke nemaju nikakva jamstva da će eksploatacija nafte na Jadranu pridonijeti povećanju njihova životnog standarda. Većina profita išla bi naftnim kompanijama, dok od turizma izravno i neizravno žive stotine tisuća ljudi.
  7. Eksploatacija nafte na Jadranu znači kvalitetna radna mjesta - ZA STRANE STRUČNJAKE/KINJE! Za razliku od turizma, bušenje Jadrana zbog nafte ne bi otvorilo značajan broj radnih mjesta jer naftne kompanije imaju potpunu slobodu u određivanju uvjeta zapošljavanja.
  8. Energetsku neovisnost Hrvatskoj jamče obnovljivi izvori energije, a ne fosilna goriva prošlih stoljeća.
  9. Tvrdnja da će energenti biti jeftiniji jer ih sami eksploatiramo je najobičniji politički spin. Hrvatska energetika u budućnosti sve će više ovisiti o međunarodnim kretanjima cijena na tržištu.
  10. Znanost jasno kaže kako 80% poznatih zaliha fosilnih goriva mora ostati pod zemljom ako želimo izbjeći daljnje katastrofalne posljedice klimatskih promjena, poput velikih poplava koje su pogodile našu regiju u svibnju 2014.
  11. Hrvatska nije u stanju nadzirati tankere i talijanske krivolovce u vlastitim teritorijalnim vodama. Kako onda misli kontrolirati rad međunarodnih naftnih korporacija?
  12. Hrvatska ima povijest incidenata pri eksploataciji ugljikovodika. 1979. je na bušotini Milna-1 (Brač) probušeno plinsko ležište sa sumporovodikom (najotrovniji plin u prirodi), no srećom je izbjegnuta katastrofa.
  13. U Italiji naftu buše korporacije pod zaštitom političara dok se lokalno stanovništvo buni i trpi štete. Je li to i naša budućnost?
  14. Lokalne zajednice i dvije velike županije su protiv! Ministar Vrdoljak ne želi referendum jer je javnost protiv. Za koga radi ministar kad ne radi za interes hrvatske javnosti?
  15. Bušenje hrvatskog Jadrana izrugivanje je našoj kulturi, tradiciji i baštini. Kada bismo i zanemarili sve gore navedeno i razmišljali samo o emotivnoj i nematerijalnoj vrijednosti onoga što ugrožavamo, smatramo da bi to samo po sebi bio dovoljan argument protiv bušenja.

Kako se uključiti u dan akcije

Ovisno o Vašim kapacitetima, možete sudjelovati na različite načine.

Mogući načini sudjelovanja:

  • Jednostavna ulična foto-akcija s transparentom*:

S.O.S. za Jadran – (vaš grad) protiv zagađenja naftom
                                                ili
S.O.S. za Jadran – (vaš grad) protiv bušenja nafte

Za transparent možete koristiti i gore navedene poruke, npr. „Želimo odlučivati o Jadranu!“, „Referendum o bušenju Jadrana!“, „NE štetnim ugovorima za Jadran!“, itd.

*Transparent možete izraditi sprejem ili betonskom bojom na bazi vode - dovoljno je oko pola litre boje. Kao podlogu možete iskoristiti staru plahtu, komad platna ili veći komad kartona. U slučaju da imate pristup projektoru, tekst transparenta možete projicirati na platno pričvršćeno na zid te ocrtati konture teksta koje se kasnije ispune bojom/sprejem. Uračunajte da transparentu treba par sati za sušenje. Ne brinite oko kvalitete transparenta, bitna je poruka koju šaljete.

  • Ako želite napraviti više od foto-akcije s transparentom, možete organizirati i konferenciju za novinare. Ako vam treba pomoć oko pisanja priopćenja za medije, možete nam se javiti (maruska@zelena-akcija.hr)  ili iskoristiti gore navedene glavne poruke.
  • Ako nemate mogućnosti ili kapaciteta za organiziranje akcije ili konferencije za medije, možete jednostavno objesiti transparent ili plahtu s ispisanom porukom na vaš balkon/prozor/itd.
  • Možete se fotografirati s Vašom osobnom porukom protiv bušenja Jadrana – jednostavno ispišite poruku na papir ili slično.
  • Ukoliko imate vremena i želite biti kreativni, možete snimiti i kratki video.

Društveni mediji

11. srpnja možete se uključiti i u online akciju. Za objave na društvenim medijima (facebook, twitter), koristite #SOSzaJadran i #NEnafti . Uz tweetove možete podijeliti i fotografije s vašim porukama.

Primjeri tweetova upućenih Vladi RH:

.@VladaRH i #SaborRH ne štite #Jadran. Građani sada sami preuzimaju odgovornost! #SOSzaJadran #NEnafti

Građani traže od @VladaRH da NE potpisuje ugovore s naftnim kompanijama! #SOSzaJadran #NEnafti

Tražimo moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u #Jadran @VladaRH #SOSzaJadran #NEnafti

Gdje slati Vaše materijale

Danom akcije želimo pokazati kako protivljenje ovom štetnom projektu iz dana u dan sve više raste te da nećemo odustati od obrane našeg zajedničkog blaga. Stoga nam pošaljite svoje fotografije, videa i slično na email adresu: kontakt@soszajadran.hr s naslovom e-maila: ‘Dan akcije za Jadran’.

Poziv na dan akcije u pdf formatu možete preuzeti ovdje.

Link na Facebook događaj.

Dokumenti

S.O.S. za Jadran: Dan akcije protiv bušenja nafte - 11.7.2015.

PDF 354 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.