hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

S.O.S. za Jadran: Saborska većina je odbila zaštititi Jadran - na građankama i građanima je da ga sada sami štite!

Img 8876 (large)

Saborski zastupnici i zastupnice vladajuće koalicije danas (3.7.2015.) su jasno pokazali kako ne žele čuti mišljenje javnosti te su Jadran predali u ruke naftnim korporacijama, čime nanose štetu ljudima, okolišu i državi. Stoga je sada na građanima i građankama da zaštite Jadran, poručili su predstavnici kampanje S.O.S. za Jadran.

Hrvatski sabor odbijanjem interpelacija o radu Vlade RH u vezi projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu ignorira glas javnosti, kao i više od 60 zastupnika i zastupnica koji su izrazili protivljenje bušenju Jadrana zbog nafte. Današnji sramotni rezultati glasanja pokazuju kako ni većina HDZ-ovih zastupnika nije bila u stanju pojaviti se na sjednici i podržati svoju vlastitu interpelaciju te da ni sadašnja ni buduća vlada neće biti u stanju zaštititi Jadran.

Politika je rekla svoje - zbog upitnog profita manjine, ignorira sve građanke i građane, a posebno priobalne zajednice gdje je još u travnju 60 posto stanovnika izrazilo protivljenje ovom štetnom projektu (anketa agencije Promocija plus).

Ovakvo evidentno kršenje procedura i izravno pogodovanje naftnim kompanijama otvara sumnje u koruptivno djelovanje vladajuće koalicije. S.O.S. za Jadran najavljuje podizanje kaznenih prijava protiv onih koji su odgovorni za ovaj štetan projekt.

“Želimo poručiti javnosti kako ovime borba za očuvanje Jadranskog mora od naftnog zagađenja nikako ne prestaje. Naprotiv, sada smo sigurni kako ne možemo očekivati konstruktivan dijalog s Vladom te je vrijeme da građanke i građani preuzmu odgovornost i pokažu da se njihov glas ne smije gaziti,” rekao je Luka Tomac iz Zelene akcije, u ime koalicije S.O.S. za Jadran.

“Na drugoj strani Jadranskog mora, u Italiji, stotine tisuća građana prosvjeduju protiv naftnih platformi. Španjolci i Španjolke su u siječnju ove godine uspjeli zaustaviti projekt eksploatacije nafte blizu Kanarskih otoka. Dakle, uspjeh je moguć kada se građanke i građani doista udruže i pokažu onima na vlasti kako neće odustati od borbe za zajedničko dobro,” zaključio je Tomac.

Okolišne udruge okupljene u koaliciju S.O.S. za Jadran pozivaju sve građane i građanke da se uključe u nacionalni dan akcije koji će se održati u subotu, 11. srpnja 2015. Ljudi mogu sudjelovati na različite načine - od jednostavnog fotografiranja s porukom protiv bušenja Jadrana ili vješanja transparenta na prozore i balkone, video uradaka, do ulične akcije i konferencije za medije. Više će informacija biti objavljeno u nedjelju (5.7.2015.) na Facebook-u i internetskoj stranici kampanje S.O.S. za Jadran.
 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.