hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Rješenje za Jakuševac: reciklaža i mehaničko-biološka obrada!

59077

Potrebno je hitno donijeti Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba kojim bi se unaprijedio kompletan sustav godpodarenja otpadom, a time riješio i problem odlagališta Jakuševac. Unatoč višegodišnjim zahtjevima od strane udruga za zaštitu okoliša, donošenje Plana već se godinama odgađa, a Grad ne radi ništa kako bi riješio ovaj gorući problem.

Prilikom javne rasprave o produženju dozvole za odlaganje otpada na navedenoj lokaciji, temeljem prijedloga lokalnog stanovništva, 2010. godine smo zahtijevali da se produženje roka odlaganja otpada na Jakuševcu ne odobri bezuvjetno – već da se produženje uvjetuje donošenjem i provedbom određenih mjera gospodarenja otpadom. U tom slučaju bi se za svaku godinu propisale mjere koje je potrebno provesti kako bi se dobila dozvola za rad u slijedećoj godini. Na žalost, akcijski plan koji smo predložili kao osiguranje za produžetak rada odlagališta nije donešen, iako je provedba trebala početi još prije dvije godine. S obzirom da je produljenje rada bezuvjetno, Grad nije motiviran rješavati ovaj problem te nije napravio ništa da se sustav gospodarenja otpadom unaprijedi.

Potrebno je hitno uvođenje programa obaveznog odvajanja otpada, gdje će se svim građanima pružiti infrastruktura za odvajanje – a oni koji ipak neće reciklirati, plaćat će znatno više naknade za odvoz otpada. Ovakav program, kojem je cilj u veoma kratko vrijeme podići stopu reciklaže, je i naša obaveza prema hrvatskim i europskim zakonima.

Paralelno s tim, potrebno je raditi na izradi postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada. Uz pomoć te tehnologije, te povećanjem stupnja reciklaže, moguće je postojeću količinu od čak 285.000 tona otpada godišnje smanjiti na svega 60.000 tona potpuno inertnog otpada, koji ne uzrokuje nikakve neugodne mirise. Ovo je svakako mnogo bolje rješenje od gradnje spalionice otpada, koja bi godišnje proizvodila preko 85.000 tona otpada.

Nadležne institucije trebaju pod hitno pristupiti rješavanju problema, a ne omalovažavati stanovnike Jakuševca uspoređujući njihov prosvjed s balvan revolucijom. Rijetko koji europski grad slične veličine ima ovako loš sustav odvojenog prikupljanja otpada kao što ima Grad Zagreb, gdje se odvaja ukupno tek nešto više od 20% otpada, dok primjerice Graz odvaja čak 61%, a cijela Austrija više od 70% otpada.

Zelena akcija, ali i mnoge druge udruge za zaštitu okoliša, već godinama upozoravaju na katastrofalno stanje u gospodarenju otpadom. Umjesto da se otpad vrednuje kao sirovina koja se može ponovno upotrijebiti, ili odložiti na najmanje štetan način, tretira se kao materijal kojeg treba odbaciti. Dok većina zemalja Europske Unije govori o otpadu kao vrijednom resursu, u Hrvatskoj se ta ideja uglavnom cijeni tek na teoretskom nivou. Sada je krajnje vrijeme da se to promijeni.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.