hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Reforme nisu rasprodaja javnih dobara!

Zelena akcija, Zeleni Osijek i Brodsko ekološko društvo-BED oštro osuđuju današnje potpisivanje ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na šest istražnih područja u kontinentalnom dijelu Hrvatske te traži njihovo poništavanje. Također ćemo poduzeti sve pravne korake kako bismo utvrdili nepravilnosti u procesu dodjele koncesija i potpisivanja ugovora.

Premijer Tihomir Orešković, koji je praktički na odlasku i čija Vlada ne uživa povjerenje građanki i građana, danas je potpisao ugovore s dvije kompanije: INA-om (jedno polje) i kanadskom tvrtkom Vermilion Energy (četiri polja) za davanje Slavonije naftnim kompanijama. Tim je povodom Zelena akcija održala konferenciju za medije na Markovu trgu.

“Pitamo gospodina Oreškovića zašto mu se toliko žuri? Ne samo da je potpisao ove ugovore, već je najavio otvaranje novog natječaja u srpnju za 10 novih polja. Ovakvi brzopleti i zadnji potezi premijera na odlasku građani bi mogli protumačiti kao pogodovanje kompanijama ili čak uzimanje provizije na štetu građana i građanki”, izjavio je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Dodatno, nevjerojatno je da Vlada - u kojoj je Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u postupku utvrđivanja sukoba interesa na području poslovanja s naftom vezanog za aferu „Konzultantica“ te u postupku izglasavanja nepovjerenja uslijed povezanosti s jednom stranom interesnom grupom vezanom upravo uz poslovanje s naftom - donosi ovakve odluke od državne važnosti.

“Ponovno pozivamo nadležne institucije na istragu, a posebno Sabor RH da što prije uspostavi istražnu komisiju koja bi se pozabavila nepravilnostima i korupcijom u poslovanju vezanom uz naftu ove, ali i prošle Vlade, prvenstveno bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka i bivšeg premijera Milanovića, te o djelovanju g. Karamarka i g. Vrdoljaka u interesu stranih naftnih lobija, a na veliku štetu hrvatskih nacionalnih interesa”, dodao je Tomac.

Vlada je potpisivanjem ugovora prekršila i pravnu proceduru. Naime, koncesije su dodijeljene u lipnju 2015., a rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od dana donošenja odluke o odabiru u postupku javnog nadmetanja za izdavanje dozvole. Potpisivanje ugovora skoro godinu dana nakon dodjele koncesija predstavlja jasno kršenje Zakona o ugljikovodicima (Članak 23. st.3.), stoga tražimo poništenje cijelog procesa.

“Ovaj projekt je i izrazito štetan za okoliš i lokalnu zajednicu. Potpisivanjem ugovora, Vlada RH daje naftnim kompanijama cijelu Slavoniju, Srijem i Baranju, odnosno nešto više od trećine površine kopnenog dijela Hrvatske, bez ikakve javne rasprave i konzultacije s lokalnim stanovništvom”, izjavio je Dinko Pešić iz Udruge Zeleni Osijek.

Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva-BED-a dodala je: “Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika, a posebno nafte, može ozbiljno ugroziti i vodu i poljoprivredno zemljište kojima je kontinentalna Hrvatska veoma bogata”.

Osim toga, Vlada RH se očito ne planira pridržavati ni globalnog klimatskog sporazuma iz Pariza kojeg je potpisala u travnju ove godine, a koji jasno obvezuje vlade svijeta da napuste korištenje i ulaganje u fosilna goriva te krenu prema niskougljičnom razvoju.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.